Pizza is rond en de doos is vierkant: heb je je ooit afgevraagd waarom?

Janine image
door Janine

04 Oktober 2023

Pizza is rond en de doos is vierkant: heb je je ooit afgevraagd waarom?
Advertisement

De pizza is rond en de doos is vierkant, deze uitspraak klinkt bijna als de “wetten van de natuurkunde” die de balans van het universum beheersen. Toch is het niet altijd zo geweest. In feite is het een gepatenteerde uitvinding toen thuisbezorging en afhaalmaaltijden zich verspreidden.

Dit type verpakking wordt nu als normaal beschouwd, ondanks het feit dat het lange tijd door veel mensen als echte verspilling werd beschouwd. De doos is afbreekbaar en kan daarom worden weggegooid, maar kan slechts één keer worden gebruikt. Heb je je, afgezien van de gevolgen voor het milieu, ooit afgevraagd waarom de verpakking en de inhoud van misschien wel het beroemdste gerecht ter wereld een verschillende vorm hebben?

via theatlantic.com

Advertisement

Waarom zit een ronde pizza in een vierkante doos?

Waarom zit een ronde pizza in een vierkante doos?

freepik

Als de pizza rond is en de doos vierkant, is dat zeker geen toeval. Er zit een precieze reden achter deze geometrische keuze, of beter gezegd: er zijn er meerdere. Vandaag ontdek je ze allemaal samen.

  • Eenvoud van creatie: hoewel het een aantal zijden heeft om af te sluiten en gaten heeft om de pizza perfect te bewaren, kan de pizzadoos zoals wij die kennen uit één stuk karton worden gemaakt. In plaats daarvan zou voor een ronde doos afzonderlijke stukken moeten worden gemaakt.
  • Het feit dat de vierkante dozen uit één stuk vervaardigd zijn, heeft nog een ander voordeel: de dozen kunnen, wanneer ze niet gevuld zijn, platgedrukt worden, waardoor ruimtebesparing ontstaat.
  • Veel verpakkingen zijn “traditioneel” vierkant: dit komt omdat de parallellepipedum-vorm het handigst is als het gaat om stapelen en opbergen.

Advertisement

De geschiedenis van de pizzadoos

De geschiedenis van de pizzadoos

Willis Lam/Flickr

De efficiëntie en vindingrijkheid van de pizzadoos zijn onbekend totdat je nadenkt over wat voor soort product erin moet zitten. Plaats jezelf in de schoenen van een uitvinder: je moet een verpakking ontwerpen voor warm, zeer warm voedsel dat vocht afgeeft, zodat het van de pizzeria naar een andere plaats kan worden vervoerd, aan boord van een voertuig of door het met de hand te dragen. De verpakking moet er uiteraard voor zorgen dat de pizza warm en vooral heel blijft. De bovenkant van de pizza is "plakkerig", hij mag geen enkele kant van de verpakking raken.

Deze onderneming is niet bepaald eenvoudig, maar toch slaagde de uitvinder van de pizzadoos erin, zozeer zelfs dat deze meer dan 50 jaar na de uitvinding vrijwel onveranderd is gebleven.

Wie is trouwens de uitvinder van de vierkante kartonnen pizzadoos? Het onderzoek leidt tot de naam van Tom Monaghan, oprichter van de bekende Amerikaanse keten Domino's Pizza, al duikt ook de naam van Sergio Boscolo op, een Italiaanse ondernemer die, na de pizzadoos te hebben “gepatenteerd”, een productiebedrijf oprichtte, Trebox, nog steeds actief in Italië.

Waarom is een pizza rond?

Als we het over vormen hebben, kunnen we ons ook afvragen waarom de pizza rond is, als de “vierkante” vorm zo wordt geprezen. Ook in dit geval ligt het antwoord in het gemak van uitvoering:

  • Tijdens de rijsfase heeft de pizza de vorm van een "bal". Bij de daaropvolgende verwerking blijft daarom de "ronde" vorm behouden.
  • Sommige pizzabakkers rollen de pizza uit door hem in de lucht te draaien, waardoor een natuurlijke ronde vorm ontstaat.
  • Een ronde vorm kan eenvoudig in segmenten worden verdeeld.
  • De regelgeving voor een traditionele Napolitaanse pizza bepaalt dat de pizza rond van vorm moet zijn (een schijf).

In 2017 maakte Apple een advertentie waarin een creatief team aan het werk was – uiteraard gebruikmakend van een uitgebreide lijn Apple-producten – om een ​​innovatieve, ronde pizzadoos te ontwerpen. Tot op heden lijkt het erop dat het lot van de pizzadoos met een andere vorm dan die van een parallellepipedum nog steeds een fantasie blijft, omdat over de hele wereld de traditionele vorm de boventoon voert.

Advertisement