Het geheim van chef-koks: ze gooien de schillen van watermeloenen niet weg omdat ze die op deze manier gebruiken

Janine image
door Janine

27 Juli 2023

Het geheim van chef-koks: ze gooien de schillen van watermeloenen niet weg omdat ze die op deze manier gebruiken
Advertisement

Wanneer de zomer met zijn warmte aanbreekt, reageert de natuur met verfrissend fruit met een zoete smaak, zodat het lichaam door het eten ervan de hoge temperaturen kan tegengaan. De koning van het zomerfruit is ongetwijfeld de watermeloen. Een voedingsmiddel met een donkergroene schil met lichte tinten, die een intens rood vruchtvlees met een unieke zoetheid verbergt. Het juiste ingrediënt om fruitsalades fris en smakelijk te maken. Bij het eten ervan wordt de schil echter in de vuilnisbak gegooid, wat een enorme verspilling betekent. Is er een manier om het te vermijden?

via Savoring Italy

Advertisement
Pexels

Pexels

In de zomer liggen de kramen op de markt vol met watermeloenen, en er zijn veel mensen die ze kopen om er met vrienden van te smullen, maar als je de schil er eenmaal hebt afgehaald, wat gebeurt er dan mee? Het wordt meestal weggegooid, maar er is een manier om het afval aanzienlijk te verminderen, zozeer zelfs dat restauranthouders besloten hebben het te gebruiken. Maar wat is deze truc?

De oorsprong van de watermeloen is niet duidelijk, men denkt dat het afkomstig is uit Sub-Sahara-Afrika, maar bovenal wordt aangenomen dat de Egyptische beschaving de eerste was die het verbouwde. Vanaf dat moment verspreidde het zich door de hele wereld te veroveren. Het wordt nu beschouwd als een veelzijdig ingrediënt, dat kan worden gebruikt in zoete en hartige bereidingen.

Advertisement
Ivva/Wikimedia Commons

Ivva/Wikimedia Commons

Binnenin zie je een felrood vruchtvlees bezaaid met zwarte pitjes, maar het is vooral rijk aan vitamine A en C. Zelfs de schil, die vaak wordt weggegooid, is rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, lycopeen en citrulline. Weinigen weten echter dat de schil in plaats van weg te gooien kan worden gebruikt om smakelijke recepten te maken. Restaurateurs hebben onthuld hoe ze de schil hergebruiken om hem nooit weg te gooien.

Pxfuel

Pxfuel

Koks hebben besloten om de schillen te gebruiken om jam te maken. Je neemt gewoon het witte deel van de schil zonder het groene deel en voegt wat suiker, citroensap, wat steranijs en gemalen kaneel toe. Nadat alles is gekookt, moet het in gesteriliseerde potten worden gegoten. Deze jam is perfect om op toast of koekjes te smeren.

Er zijn ook andere recepten waarmee je de schillen kunt hergebruiken en niet weggooien: je kunt ze mengen en ijsblokjes maken, je kunt gepekelde schillen maken of, nogmaals, er snoepjes van maken.

Kende je deze recepten?

Advertisement