Moet rijst vóór het koken worden gewassen of niet?

Janine image
door Janine

16 Oktober 2023

Moet rijst vóór het koken worden gewassen of niet?
Advertisement

De kunst van het bereiden van rijst fascineert chef-koks en fijnproevers over de hele wereld, en met goede reden. Rijst is in feite een voedingsmiddel dat in meer dan 40.000 varianten voorkomt en in meer dan 100 landen wordt geconsumeerd. Een van de meest verhitte debatten betreft de voorbereiding vóór het koken: is het beter om de rijst af te spoelen of niet? Laten we eens kijken waarom, wat de voordelen zijn en wanneer je het wassen van rijst absoluut moet vermijden.

Advertisement

Waarom moet je rijst wassen voordat je het kookt?

Waarom moet je rijst wassen voordat je het kookt?

Pexels

Een van de belangrijkste redenen waarom het wordt aanbevolen om rijst te spoelen voordat deze wordt gekookt, is de mogelijke aanwezigheid van contaminanten zoals arseen, lood en cadmium. Dit zijn zware metalen die zich tijdens irrigatie in rijstkorrels kunnen ophopen. Nu is de kans op toxiciteit voor zware metalen door het consumeren van rijst erg klein, maar het is altijd het beste om dit helemaal te vermijden. Door de rijst te wassen voordat je hem kookt, verwijder je de meeste aanwezige zware metalen. Bovendien helpt het spoelen van rijst andere verontreinigingen zoals aarde en stof te verwijderen.

Advertisement

Wanneer je rijst niet moet afspoelen

Wanneer je rijst niet moet afspoelen

Pexels

Een veel voorkomende mythe is dat het spoelen van rijst het minder plakkerig maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat het spoelen op zichzelf geen invloed heeft op de viscositeit van rijst tijdens het koken. In feite verwijdert het wassen van rijst een soort zetmeel dat amylose wordt genoemd, maar het zetmeel dat verantwoordelijk is voor kleefrijst is amylopectine. En dit komt pas vrij tijdens het koken. Het wassen van rijst om het minder kleverig te maken zou dus geen enkel voordeel opleveren. Bovendien kan spoelen ook resulteren in het verlies van bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer, folaat, thiamine en niacine, evenals van enkele in water oplosbare vitamines zoals foliumzuur.

Rijst wassen, rijst niet wassen, dat is het dilemma

Rijst wassen, rijst niet wassen, dat is het dilemma

Pexels

Om te begrijpen wanneer je rijst moet afspoelen en wanneer niet, is het een goede methode om te kijken naar de verscheidenheid aan rijst die je gaat koken. De rijstsoorten die je zonder problemen kunt spoelen zijn basmatirijst, zwarte rijst, rode rijst en sushirijst. Integendeel, het spoelen van de soorten rijst carnaroli, arborio, roma en vialone nano kan beter worden vermeden.

Het type bereiding heeft ook invloed op de praktijk van het wassen van rijst voordat deze wordt gekookt. Als je sushi of andere oosterse recepten, rijstsalades en timballo bereidt, is het een goede gewoonte om de rijst af te spoelen, compatibel met de variëteiten die we zojuist hebben gezien. Als je echter risotto kookt en een romig resultaat wilt verkrijgen, vermijd dit dan. Soorten als carnaroli, arborio, roma en vialone nano bevatten zetmelen die essentieel zijn voor de romige consistentie van de risotto. Het zou jammer zijn om dat volledig te verwijderen.

Hoe was je rijst correct?

Hoe was je rijst correct?

Josenildo do Nascimento Araujo/Wikimedia Commons

Laten we nu kijken hoe we rijst effectief kunnen spoelen. Zorg er eerst voor dat je een fijnmazige zeef bij de hand hebt. Doe de rijst in het vergiet en plaats alles in een grote bak: ook een pan is prima. Spoel de rijst af, zodat je alle korrels kunt wassen, en kijk goed hoe het water zich verzamelt in de bak eronder. Als het helder wordt, is de rijst schoon.

Als alternatief kun je de rijst onderdompelen in een kom koud water die hem volledig bedekt en deze met de handen mengen. Giet de rijst af met een fijnmazige zeef en spoel om onder stromend water, zoals bij de eerste methode. In dit geval zul je het waterverbruik dat nodig is om de rijst te spoelen wat verminderen, wat tegenwoordig geen gek idee is.

Advertisement