Waarom zijn er zoveel zeer gevaarlijke spinnen (en niet alleen) in Australië?

Janine image
door Janine

16 Oktober 2023

Waarom zijn er zoveel zeer gevaarlijke spinnen (en niet alleen) in Australië?
Advertisement

Australië is een land van buitengewone natuurlijke schoonheid, maar de uitgestrektheid en diversiteit ervan kunnen onverwachte valkuilen verbergen. De aanwezigheid van veel gevaarlijke dieren in Australië is inmiddels een meme geworden, maar het zijn vooral spinnen die bezoekers zorgen baren. Kortom: waarom is Australië vol met spinnen, waarvan de meeste erg gevaarlijk lijken? En dan: zijn er ook lieve dieren, of kent Australië alleen maar dieren die ons willen vermoorden?

Waarom zijn er zoveel spinnen in Australië?

Waarom zijn er zoveel spinnen in Australië?

Tirin/Wikimedia Commons

Vanwege de concentratie van giftige dieren zoals spinnen, staat Australië bekend als een van de gevaarlijkste plekken ter wereld. Waarom zijn er zoveel spinnen? Om deze vraag te beantwoorden moeten we teruggaan naar het verleden en de geologische redenen die van Australië een land maakten dat geïsoleerd was van al het andere. Gedurende miljoenen jaren heeft de Australische context de ontwikkeling van giftige soorten bevorderd, zowel om defensieve redenen als als jachtinstrument. Kortom: om te overleven in zo’n vijandige omgeving werden spinnen gedwongen te evolueren om nog giftiger te worden.

Omgevingsfactoren zoals droogte en branden hebben er ook toe bijgedragen dat de endemische soorten in Australië in de loop van de tijd nog agressiever zijn geworden. In het geval van branden zijn dieren agressiever en competitiever geworden om te overleven. Dit is een aanhoudend fenomeen, met de toevoeging van het ergste roofdier dat ooit op aarde is gezien: de mens.

Advertisement

Wat zijn de gevaarlijkste spinnen in Australië?

Wat zijn de gevaarlijkste spinnen in Australië?

Toby Hudson/Wikimedia Commons

Nu we hebben gezien waarom er Australië veel spinnen zijn, moeten we ook begrijpen wanneer we ons echt zorgen moeten maken. Kortom: wat zijn de gevaarlijkste spinnen die in Australië voorkomen? Hier zijn de meest giftige soorten:

• Tunnelwebspin, Atrax robuustus. Hij is verreweg de meest giftige spin in Australië, wordt aangetroffen in de regio Sydney en heeft een gif dat binnen enkele uren de dood kan veroorzaken.

• Trechterspin, Hadronyche infensa. Het komt ook vooral voor in de regio Sydney en heeft een gif dat hevige pijn, zweten en misselijkheid kan veroorzaken.

• Roodrugspin, Latrodectus hasselti. Bekend als de Australische zwarte weduwe, heeft gif dat intense pijn, spierkrampen en spasmen kan veroorzaken.

Niet alleen spinnen: andere Australische en gevaarlijke dieren

Niet alleen spinnen: andere Australische en gevaarlijke dieren

Poyt448/Wikimedia Commons

Als alleen spinnen gevaarlijk waren in Australië, zouden we bijna opgelucht adem kunnen halen. Het eiland in de Stille Oceaan kent echter nog een hele reeks dieren waarvan het doel lijkt te zijn een aanslag op je leven te plegen. Een van de gevaarlijkste zijn:

• Australische zeewesp, Chironex fleckeri. Deze kwal wordt beschouwd als het dodelijkste dier in Australië en kan dankzij zijn gif binnen enkele minuten tot de dood leiden.

• Zeekrokodil, Crocodylus porosus. Het is het grootste levende reptiel, bekend om zijn agressie, ook jegens mensen.

• Australische bruine slang, Pseudonaja textilis. Deze slang is verantwoordelijk voor het grootste aantal slanggerelateerde sterfgevallen in Australië. Het heeft een zeer giftig gif dat nierfalen en inwendige bloedingen kan veroorzaken.

Zijn er ook lieve dieren in Australië?

Zijn er ook lieve dieren in Australië?

Pixabay

Laten we deze verkenning van gevaarlijke dieren met een beetje hoop afsluiten: ja, er zijn ook vriendelijke dieren in Australië. Dit zijn meestal buideldieren zoals de quokka, bekend als het gelukkigste dier ter wereld, en wombats, vriendelijke en intelligente dieren. En dan zijn er natuurlijk ook de koala's die een van de symbolische dieren van Australië zijn geworden en een fauna die, tenminste in dit geval, niet probeert ons te doden.

Advertisement