Onmogelijk om het niet op te merken: waarom zijn er zoveel katten in Griekenland?

Janine image
door Janine

20 Oktober 2023

Onmogelijk om het niet op te merken: waarom zijn er zoveel katten in Griekenland?
Advertisement

Iedereen die voet op Griekse bodem heeft gezet, heeft het meteen gemerkt: er zijn veel katten, dichtbij de stranden, op de panoramische punten en op de archeologische vindplaatsen. Het is echt moeilijk om ze te vermijden en vooral om ze niet even te aaien, en eten of drinken te geven. Maar waarom zijn er zoveel katten in Griekenland? Wie zijn zij en wie bekommert zich om hen? Mag je ze wel voeren? Er zijn veel vragen die toeristen zichzelf stellen wanneer ze zoveel katten door Griekenland zien ronddwalen. Hier zijn alle antwoorden.

Plaatsen in de wereld die bekend staan ​​om de aanwezigheid van katten

Plaatsen in de wereld die bekend staan ​​om de aanwezigheid van katten

pixabay

Er zijn verschillende plaatsen in de wereld die volledig anoniem zouden zijn gebleven als er niet de massale aanwezigheid van katten was geweest: in Japan bijvoorbeeld is er Cat Island, geografisch bekend onder de naam Aoshima, een klein eiland waar vooral vissers wonen, maar waar veel toeristen juist naartoe komen om de honderden katten te zien.

In Kalkan, in Turkije, zijn katten de echte toeristische trekpleister: hier zijn katten speciale gasten, onderworpen aan voortdurende gezondheidscontroles en sterilisatieprogramma's. Alsof dat nog niet genoeg is, is er Rome, met zijn bekende katten die onbeschaamd ronddwalen tussen de waardevolle Romeinse ruïnes.

Advertisement

Katten in Griekenland, waarom zijn er zoveel?

De reden waarom er zoveel katten zijn in Griekenland verschilt niet van de reden waarom er andere bestemmingen zijn, waarvan er enkele hierboven zijn genoemd, waar ook veel katten zijn. In Griekenland zijn de meeste katten die je ziet rondlopen zwerfkatten. Dat zou je ongetwijfeld niet denken, gezien de goede omstandigheden waarin de meeste katten die je tegenkomt zich bevinden. Hoewel ze geen enkele eigenaar hebben, zijn er in Griekenland veel verenigingen die, op eigen kosten of dankzij donaties van burgers, zorgen voor de verzorging en het levensonderhoud van deze lieve dieren. Ook de bevolking zelf is direct betrokken bij de verzorging e behandeling van katten in Griekenland. Buiten de huizen zie je vaak water- en voerbakken speciaal voor deze katten.

Helaas kunnen we niet anders dan melding maken van de ongelukkige toestand waarin andere katten zich bevinden, in Griekenland, maar niet alleen: het leven op straat brengt in feite altijd risico's met zich mee, van het risico op ongelukken met voertuigen tot de besmetting met parasieten en tenslotte met gevechten tussen soortgenoten om het territorium.

De Griekse aanpak voor het steriliseren van katten

De Griekse aanpak voor het steriliseren van katten

pixabay

Zoals gezegd, zijn er gelukkig veel vrijwilligersorganisaties die op Grieks grondgebied actief zijn met als doel om zoveel mogelijk voor zwerfkatten te zorgen: er worden sterilisatiecampagnes gelanceerd, soms ondersteund door administratieve fondsen, maar vaker door spontane donaties van burgers, en verzorgde individuele katten die medische hulp nodig hebben.

In sommige delen van het nationale grondgebied valt echter niet te ontkennen dat er een gebrek is aan bestuursorganen die geïnteresseerd zijn in het probleem van zwerfdieren, met als gevolg dat sterilisaties niet voldoende zijn om de voortplanting van katten te stoppen.

Het voorbeeld van Nederland: het heeft zwerfdieren geëlimineerd

Het voorbeeld van Nederland: het heeft zwerfdieren geëlimineerd

pixabay

Elk land heeft op een andere manier te maken met het probleem van zwerfdieren. Op sommige plaatsen is de situatie ongetwijfeld uit de hand gelopen en vermenigvuldigen katten en honden zich eindeloos. Een rem op het probleem van zwerfdieren kan niet worden bewerkstelligd door individuele verenigingen die sterilisatiecampagnes lanceren, maar het is een probleem dat een politiek karakter en een bredere reikwijdte moet hebben.

Nederland heeft bijvoorbeeld het aantal zwerfhonden naar een historisch dieptepunt gebracht door in de loop der jaren bewustwording van verwaarlozing te bevorderen, waarbij de samenleving zich bewust werd van de gevolgen van het in de steek laten van het dier en van het probleem van zwerfhonden, dat uiteindelijk ook de samenleving als geheel treft. Maar de meest ingrijpende interventie die het aantal zwerfdieren bijna heeft geëlimineerd, is de invoering van sancties voor degenen die op heterdaad betrapt worden op het achterlaten van een dier, samen met het verlagen van de kosten van sterilisaties: het steriliseren van een hond of kat moet eenvoudig en zo mogelijk kosteloos zijn voor de burger.

Kun je een Griekse kat adopteren?

Kun je een Griekse kat adopteren?

freepik

Het adopteren van zwerfdieren is ongetwijfeld een keuze die een onmiddellijke impact heeft op het aantal zwerfdieren: het adopteren van een dakloze hond of kat is een belangrijke keuze, waar echter een zeer specifieke procedure voor gevolgd moet worden, zowel voor de bescherming van de kat als om te voorkomen dat je voor “nare verrassingen” komt te staan.

Een zwerfkat uit Griekenland adopteren is mogelijk en aan te raden, maar het is niet aan te raden om een ​​kat van de straat te halen en gewoon mee te nemen. In plaats daarvan is het een goed idee om contact op te nemen met de vereniging die in het gebied actief is en hen op de hoogte te stellen van je voornemen om een ​​kat te adopteren: op deze manier is het ook mogelijk om meer te weten te komen over eventuele ziekten van de kat en zijn klinische geschiedenis. De vereniging zal ook bureaucratische ondersteuning kunnen bieden bij alle acties die moeten worden ondernomen om een ​​dier naar het buitenland te brengen.

In Griekenland kunnen we daarom, tussen de schoonheden en typische bezienswaardigheden van het gebied, niet nalaten katten te noemen: er zijn er veel, sommigen zullen je lange tijd volgen totdat ze iets lekkers krijgen, anderen zullen onverschillig zijn terwijl ze genieten, net als jij, van een prachtige zonsondergang boven de zee op een wit muurtje.

Advertisement