Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen we binnenkort misschien met dieren praten en begrijpen wat ze zeggen

Janine image
door Janine

20 April 2024

Binnenkort kunnen we misschien met dieren praten
Advertisement

Zullen we ooit met onze dieren kunnen communiceren door te begrijpen wat ze zeggen? Kunstmatige intelligentie maakt het misschien binnenkort mogelijk, hier lees je hoe.

Advertisement

Dierentaal vertalen in mensentaal: het project

Freepik

Op menselijke taal gebaseerde modellen voor kunstmatige intelligentie worden nu wijd verspreid en gebruikt. Nu is het daarom tijd om de aandacht te verleggen naar een ander type communicatie: die van dieren. In de praktijk is het de bedoeling om met een apparaat zoals een mobiele telefoon de geluiden van een hond, een kat, een vogel of andere, ook wilde, dieren te kunnen vertalen. Als je tijdens een boswandeling bijvoorbeeld twee eekhoorns tegenkomt die piepen, zou het voldoende zijn om je telefoon tevoorschijn te halen om erachter te komen wat ze tegen elkaar zeggen.

Het klinkt als sciencefiction, maar dit alles zou binnenkort werkelijkheid kunnen worden dankzij het ambitieuze project van ESP, Earth Species Project, een non-profitorganisatie opgericht door Aza Raskin, de mede-oprichter van Mozilla Labs, en Britt Selvitelle van het team die Twitter heeft opgericht. Het idee is om niet-menselijke, en dus dierlijke, communicatie te kunnen decoderen door middel van kunstmatige intelligentie.

Advertisement

Dierencommunicatie decoderen met AI: voordelen en uitdagingen

Het succes van het project zou meer voordelen kunnen hebben. Naast het kunnen begrijpen van dierentaal, wat op zichzelf al buitengewoon is, zou het kunnen decoderen ervan de ontwikkeling kunnen vergemakkelijken van strategieën om de bescherming en het behoud van wilde soorten te bevorderen. Het kennen van de gedachten van dieren, hun manier van interactie, het onthouden en het zien van de wereld door middel van machinaal leren, zou nuttig kunnen zijn voor het ontwikkelen van nieuwe hulpmiddelen om ze te begrijpen en te beschermen.

Om dit te doen, moeten we bio-akoestische gegevens verzamelen die door verschillende soorten worden uitgezonden en deze in onze taal vertalen. Een doelstelling die zeker veel uitdagingen met zich meebrengt. Het is één ding om een ​​kunstmatig model te creëren dat in staat is de menselijke taal te verwerken, maar het is iets anders om het met dat van de fauna te doen. Het grootste obstakel is het gebrek aan fundamentele gegevens: er bestaat geen schriftelijke communicatie met dieren waarop een AI-model kan worden getraind, om nog maar te zwijgen van het feit dat elk dier “een eigen taal spreekt”. Om deze reden verzamelt ESP geluiden en neemt video's op van wilde dieren en huisdieren over de hele planeet, de eerste stap in het bouwen van basismodellen.

Communicatie met dieren als vreemde taal

Freepik

Het IoT, internet of things, een netwerk van apparaten uitgerust met sensoren en software waarmee ze gegevens kunnen verzamelen en delen, vergemakkelijkt de verrijking van datasets uit vele bronnen, die vervolgens worden geanalyseerd door AI-tools om hun betekenis te decoderen. Rakin zei: "Stel je voor dat we een synthetische walvis of raaf kunnen bouwen die op zo'n manier tegen een walvis of raaf praat dat ze niet kunnen begrijpen dat ze niet tegen één van hen praten. Misschien zijn we in staat om het gesprek aan te gaan voordat we ons realiseren wat we zeggen."

Meer dan 40 biologen namen deel aan het project, met medewerking van meer dan vijftien universiteiten. De onderzoekers zijn van plan om dierengeluiden te behandelen alsof het in feite een vreemde taal is en ze in getranscribeerde vorm weer te geven. Kortom, het is alleen nog wachten tot het project zijn doel bereikt en werkelijkheid wordt.

Advertisement