Dit vreemde wezen achtervolgt een man en hecht zich aan zijn been: hij lijkt wel uit Jurassic Park te komen

Janine image
door Janine

30 Maart 2024

Dit vreemde wezen achtervolgt een man en hecht zich aan zijn been: hij lijkt wel uit Jurassic Park te komen
Advertisement

Stel je voor dat je voor dit kleine wezentje staat dat je probeert te achtervolgen om op je te springen: wat zou je doen? Natuurlijk zou je in Australië zijn. Laten we hem samen leren kennen.

Advertisement

Het wezen dat eruit ziet alsof het uit Jurassic Park komt

Je hebt ze misschien nog nooit gezien, maar deze wezens bestaan echt en ze lijken rechtstreeks afkomstig uit de verontrustende film Jurassic Park uit 1993: ze zien eruit als kleine dinosaurussen en hun houding kan nogal dreigend overkomen. Maar wat zijn het? Als je in Australië bent geweest, ken je ze vast al: je vindt ze hier overal, maar ze voor het eerst ontmoeten kan een beetje eng zijn. Ondanks hun kleine formaat is het niet prettig om ze ons te zien achtervolgen met hun bek wijd open met de bedoeling op ons te springen. Maar zijn ze echt gevaarlijk en moeten we bang voor ze zijn?

Gebruiker Enzo Semaskovish, een liefhebber van reptielen die gelooft dat “opvoeden en promoten behouden is”, deelde een filmpje op zijn Instagram-account, getiteld “Een gewone dag in Australië”, waarin hij laat zien dat hij wordt achtervolgd door dit zeer nieuwsgierige wezen, maar er niet bang voor lijkt te zijn, zelfs niet wanneer hij op zijn been springt zonder de intentie te hebben om er vanaf te gaan.

Advertisement

Bergduivels, kleine Australische wonderen

Bergduivels, kleine Australische wonderen

semaskovsky/Instagram

Dit vreemde dier is niets minder dan een fantastisch wezen: zijn naam is “bergduivel” en het exemplaar in kwestie is gevonden in het noorden van Australië, in een bijzonder dor landschap dat velen doet denken aan de planeet Mars. Het lijkt niet alsof je op aarde bent, zowel wat betreft het uiterlijk van de omgeving als dat van het merkwaardige wezen. Zijn lichaam is bedekt met stekels op zijn rug, die zich als een soort waaier uitspreiden wanneer hij zich bedreigd voelt: een tactiek om roofdieren af te schrikken en waardoor hij veel groter lijkt dan hij is. Zijn grootte, die kan oplopen tot twintig centimeter in lengte, vermenigvuldigt zich bij deze gelegenheden, waardoor hij verschijnt als een krachtig en angstaanjagend wezen.

Begenadigd met extreme behendigheid, kan hij met grote snelheden rennen en snel over struiken klimmen - en ook over menselijke benen, zoals de clip laat zien. Dankzij zijn grote aanpassingsvermogen kan hij overleven in vijandige omgevingen zoals de Australische woestijnen, waardoor hij een van de meest merkwaardige natuurwonderen van het land van de kangoeroes is.

Maar wat is dit dier eigenlijk? Zijn uiterlijk lijkt op dat van een draak, ook al is het in werkelijkheid een hagedis.

Waarom ziet de bergduivel er bedreigend uit?

Deze wezens kunnen opgaan in het landschap om hen heen en kleuren grijs, rood, geel of oranje. Om de droogte van hun habitat tegen te gaan, profiteren ze van de nachtdauw, die ze door hun schubben kanaliseren. In extreme gevallen sluipen ze onder het zand op zoek naar vocht. Onderzoekers weten nog steeds niet alles over deze ongelooflijke soort, zijn verspreiding en het aantal levende exemplaren. Wat wel zeker is, is dat bergduivels zich voeden met mieren, waarvan ze er duizenden per dag eten, terwijl hun levensduur ongeveer twintig jaar is.

Ze lijken dus helemaal niet geïnteresseerd in het bijten van mensen: waarom is dit draakje dan zo wild? Volgens Enzo's volgers is hij misschien op zoek naar voedsel of water en vraagt hij dus om hulp. Iemand vraagt of hij giftig is, maar gebruikers stellen hem gerust: bergduivels zijn niet giftig, maar ze proberen iedereen af te schrikken die te dichtbij komt en in het ergste geval bijten ze de onfortuinlijke persoon. Velen vinden dat het lijkt op een wezen uit Jurassic Park, terwijl anderen stilstaan bij de bijzonder rode tint van de woestijn.

Velen zijn het erover eens dat zelfs als ze angst moeten inboezemen - wat ze inderdaad proberen te doen - ze gewoon schattig zijn! Wat vind jij?

Advertisement