Vogels hebben geleerd in dezelfde omgeving te leven als mensen en hebben daarbij een belangrijk vermogen ontwikkeld

Janine image
door Janine

08 April 2024

Vogels hebben geleerd in dezelfde omgeving te leven als mensen en hebben daarbij een belangrijk vermogen ontwikkeld
Advertisement

Ondanks de dominante aanwezigheid van de mens kunnen dieren zich ook in de stad vermenigvuldigen als ze een bepaald gedragskenmerk bezitten: welke, dat blijkt uit een studie.

Advertisement

De stedelijke invasie van de langstaarttroepiaal

Volgens nieuw onderzoek van Alexis Breen van het Max Planck Instituut in Leipzig en Dominik Deffner van het Max Planck Instituut in Berlijn kunnen dieren zelfs gedijen in door mensen gedomineerde omgevingen zoals metropolen. Op voorwaarde echter dat ze “risico-experts” zijn. Om tot deze conclusie te komen, observeerden de onderzoekers het gedrag van langstaarttroepialen, een vogelsoort die in veel stedelijke gebieden in Noord-Amerika voorkomt: blijkbaar kunnen dieren en mensen dezelfde ruimtes delen en naast elkaar bestaan dankzij het vermogen van de eerste om potentiële risico's in te schatten.

Breen legde uit dat voor dieren het samenleven met mensen "een riskante onderneming" is. Maar sommige soorten, zoals troepialen, kunnen duidelijk beter omgaan met door mensen gedomineerde omgevingen en zoeken deze zelfs op. We wilden het geheim ontdekken van het succesverhaal van de stedelijke invasie van de troepialen."

Advertisement

De strategie van langstaarttroepialen in de stad: gevoeligheid voor risico's

De strategie van langstaarttroepialen in de stad: gevoeligheid voor risico's

pxhere

Het onderzoek richtte zich op nieuwe observaties van de voedingsgewoonten van deze soort: het is waar dat in steden de aanwezigheid van bars en restaurants het voor de vogels gemakkelijker maakt om aan voedsel te komen, maar het is ook waar dat "ze ook vol zitten met onvoorspelbare mensen en hun huisdieren. Om met deze onzekerheid om te gaan, dachten we dat troepialen een specifieke strategie zouden kunnen gebruiken bij het zoeken naar voedsel," aldus Deffner.

De auteurs analyseerden drie verschillende groepen en keken eerst hoe snel de vogels ontdekten dat het voedsel zich op een bepaalde plek bevond en niet op een andere. Daarna, op een tweede moment, werd de locatie van het voedsel omgedraaid: op dat moment observeerden ze hoe lang de troepialen erover deden om uit te zoeken waar ze het voedsel konden vinden. In alle drie de populaties waren de mannetjes sneller dan de vrouwtjes in het begrijpen van de nieuwe locatie van de verborgen hapjes.

"Dit resultaat geeft aan dat mannetjes troepialen efficiëntere verzamelaars zijn in onzekere omgevingen”, beweerde Breen. Volgens Deffner "vertonen ze een duidelijk risicogevoelig leervermogen, in tegenstelling tot de vrouwtjes. Dat wil zeggen, ze letten goed op of ze recent voedsel hebben gevonden en als dat zo is, voeden ze zich gewoon op die locatie, in plaats van het verkennen van een andere."

Risicobewuste dieren bestaan samen met mensen

Risicobewuste dieren bestaan samen met mensen

Mike Baird/Wikimedia commons - CC BY 2.0 DEED

Bij deze soort hebben de mannetjes de taak om zich te verspreiden en naar nieuwe gebieden te trekken, waardoor ze de stedelijke invasie van de populatie leiden. Aan de andere kant zijn de auteurs van mening dat de vrouwtjes die later arriveerden dezelfde uitdagingen het hoofd hadden kunnen bieden door het mechanisme te leren van de leidende mannetjes die al op de hoogte waren van de nieuwe omgeving.

De onderzoekers simuleerden de evolutie op een pc om mogelijke leerstrategieën te observeren die effectief zijn in onveilige omgevingen zoals stedelijke omgevingen: "Hier doen de dieren alsof ze moeten leren hoe ze voedsel kunnen vinden. De leerstrategie die ze gebruiken om voedsel te vinden bepaalt hoeveel ze kunnen eten, wat weer bepaalt of ze nakomelingen kunnen krijgen die op ongeveer dezelfde manier leren. Gedurende vele generaties zullen de dieren met de beste strategie de stedelijke omgeving domineren. De “winnaars” zullen ons een idee geven van hoe dieren in het algemeen kunnen gedijen in de omgeving."

In onzekere situaties zullen risicogevoelige dieren, zoals de mannetjes van de troepialen, waarschijnlijk de dieren die andere strategieën gebruiken overheersen, waardoor ze zichzelf geschikter maken voor het omgaan met chaotische contexten. En dit, zo concluderen zij, geldt voor elk dier dat naast de mens leeft.

Advertisement