Dit openbare toilet in Italië is een waar kunstwerk: wie binnenkomt, heeft de indruk geobserveerd te worden

Janine image
door Janine

20 Mei 2024

Advertisement

Kunst is kunst, zelfs als het om openbare toiletten gaat. Een tijdelijk toilet midden op een Romeins plein in Italië heeft een “cijfer 10” verdiend voor zijn opvallende en elegante ontwerp. Maar dat is nog niet alles. Laten we eens kijken.

Advertisement

Het transparante toilet is onderdeel van een tentoonstelling in Rome

biondaconlasmart/Instagram

De Italiaanse Carolina Venosi, op sociale media bekend als “biondaconlasmart”, plaatste een video op haar Instagram-account die de aandacht - maar ook de verbazing - van velen trok. De protagonist van de clip is een openbaar toilet, maar wat is er zo bijzonder aan dat het een prominente plek op social media verdient?

"Een tijdelijk toilet op het plein van het MAXXI Museum in Rome, ter gelegenheid van de tentoonstelling Ambienti, die tot oktober te zien is”, meldt Venosi in de post. Dit is een immersieve tentoonstelling, waarin elke installatie driedimensionaal is en menselijke interactie vereist om compleet te zijn. MAXXI beschrijft zichzelf als “het eerste nationale museum gewijd aan hedendaagse creativiteit” en is er inderdaad in geslaagd om een openbaar toilet beroemd te maken tot ver buiten de Italiaanse grenzen. Het is tenslotte een echt kunstwerk, zij het een bijzonder merkwaardige.

Advertisement

Openbaar toilet Don’t miss a sec: “Cijfer 10!"

biondaconlasmart/Instagram

Een transparant toilet, waar Carolina een cijfer aan geeft: "De cijfers gaan van 1 tot 5, maar deze verdient wat mij betreft een 10!". Het openbare toilet heeft een naam, zoals elk zichzelf respecterend kunstwerk: het heet “Don't miss a sec” en de kunstenaar is Monica Bonvicini. Van buitenaf ziet het toilet  eruit als een spiegelende kubus, op de wanden zie je jezelf in de spiegel. Op het moment dat je de deur opent en naar binnen gaat, realiseer je je echter dat de wanden volledig transparant zijn. In wezen is de privacy van buitenaf volledig gewaarborgd, maar van binnenuit kun je zonder problemen naar buiten kijken.

Hoewel elke bezoeker zich ervan bewust is dat hij niet gezien wordt, heeft hij het gevoel van buitenaf “bespied” te worden. Een op zijn zachtst gezegd bizarre ervaring, maar wel een die dit openbare toilet tot een waar artistiek meesterwerk maakt. Stel je voor dat je naar het toilet gaat en je ziet een vreemde op een steenworp afstand van je, gespiegeld aan de buitenkant van het gebouw, waardoor het lijkt alsof hij naar binnen gluurt: nogal gênant, maar ook grappig en bijzonder!

Het openbare toilet van de tentoonstelling in Rome: de reacties van gebruikers

De installatie bevindt zich dus op het plein van het MAXXI-museum, via Guido Reni 4A, Rome, na te zijn bewonderd in Nederland, Zwitserland en Londen. Het bekijken van de buitenkant in 360 graden zou het gebruik van het toilet in gevaar kunnen brengen, zoals verschillende bezoekers hebben gemeld. Bonvicini's boodschap is immers duidelijk: mis geen seconde van wat er in de wereld buiten ons gebeurt, zelfs niet als we op het toilet zijn.

Maar wat vinden gebruikers ervan? Een flinke dosis ironie ontbreekt niet: "Ik zou, als ik buiten zou staan, blijven kijken naar de spiegel om degenen binnenin ongemakkelijk te maken", schrijft iemand, terwijl anderen beweren dat ze het nooit zouden vertrouwen, ook al lijkt het van buitenaf alsof er niets te zien is, en anderen zeggen: "Kun je je voorstellen dat iemand je benadert, doet alsof hij je ziet en begint te lachen?” Een gebruiker suggereert een andere variant: "Oké, maak nu een omgekeerde variant, waarbij je de spiegels van binnenuit ziet en van buitenaf iedereen je kan zien."

Velen zouden echter de verleiding niet weerstaan ​​om te doen alsof ze naar binnen kunnen kijken: maar hoevelen zouden dit toilet werkelijk ongestoord kunnen gebruiken, zonder beïnvloed te worden door wat ze zien?

Advertisement