In Finland is er een heuse speelruimte in de trein: “reizen met kinderen is niet langer een hel”

Janine image
door Janine

04 April 2024

In Finland is er een heuse speelruimte in de trein: “reizen met kinderen is niet langer een hel”
Advertisement

Een passagier bevond zich met zijn gezin aan boord van een trein in Finland en kon zijn verbazing over wat hij zag niet onderdrukken. Het is zeker niet iets dat je overal ter wereld ziet!

Advertisement

Finland, het gelukkigste land ter wereld

Finland staat wereldwijd niet alleen bekend om zijn strenge klimaat, maar ook omdat het het gelukkigste land ter wereld is en in veel sectoren bijzonder vooruitstrevend is. Een reputatie die wordt bevestigd door de getuigenissen van degenen die het hebben bezocht, maar ook door het feit dat het echt een land lijkt dat "weet hoe het moet functioneren" en zich onderscheidt van de rest van de wereld. Ook in de schoolomgeving, die wordt beschouwd als een van de beste ter wereld: kinderen gaan op zevenjarige leeftijd naar de basisschool, in tegenstelling tot veel andere landen waar kinderen al jonger naar school gaan. De keuze om dit uit te stellen lijkt in de gunst te komen van veel experts, die het idee steunen om later te beginnen met formeel onderwijs voor kinderen.

Het is echter niet alleen het bestaande schoolsysteem dat Finland tot een land maakt dat de moeite waard is om te imiteren: blijkbaar weet zelfs het spoorwegsysteem degenen die met de trein reizen te verrassen. In dit specifieke geval hebben we het niet over de structuur of het comfort van de stoelen, maar over de recreatieruimte voor kinderen. Gebruiker Josh Levine, die zichzelf in zijn Instagram-bio omschrijft als een “vader van een Fins-Amerikaanse tweeling. Native New Yorker”, deelde een clip met de titel “Dit is het openbaar vervoer in Finland”. Bij deze woorden heeft hij een verbijsterd gezicht gezet: maar wat laat de video in detail zien?

Advertisement

In de treinen in Finland is er een ruimte speciaal voor kinderen

In de treinen in Finland is er een ruimte speciaal voor kinderen

joshlevine485/Instagram

Het filmpje toont een overzicht van de wagon: naast de stoelen is er een grote ruimte ingericht voor het vermaak van de kleintjes. Voor de gele muur waarop een schattige pinguïn is getekend, bevindt zich een kleine glijbaan, die naar een verdieping van de wagon leidt, waarop twee kinderbanken en een tafel met educatieve spelletjes staan. Ernaast een plank met diverse geïllustreerde boeken. Een oplossing die het ongemak van lange reizen, waar ouders vaak moeite mee hebben, kan opvangen.

Zoals we weten kunnen kinderen zich vervelen aan boord van een trein, waar ze heel weinig hebben om zichzelf mee af te leiden: hun favoriete speelgoed is misschien niet genoeg om huilen of gejammer te onderdrukken, maar een oplossing als deze maakt de reis stimulerender. Een klein vliegtuigje dat speciaal voor hen bedoeld is, kan nuttig zijn om hen af ​​te leiden, om te voorkomen dat andere passagiers die proberen uit te rusten worden "gestoord" en om de reis gemakkelijker te maken voor zowel moeders en vaders als voor de kinderen zelf. Er lijken echter geen andere mensen aan boord te zijn op het moment dat de video werd gemaakt, een aspect waar gebruikers vraagtekens bij hebben gezet.

"Finland, het meest kindvriendelijke land ter wereld!"

"Waar zijn de passagiers?" vroeg iemand zich af: velen merkten ironisch genoeg op dat ze in andere wagons zaten om aan de aanwezigheid van kinderen te “ontsnappen”. Anderen concentreerden zich in plaats daarvan op het idee zelf om aan boord van de treinen een ruimte voor kinderen te gebruiken: "Het lijkt leuk, maar is het veilig?" vraagt ​​een gebruiker zich af. "De trein is een heel veilige manier om te reizen in Finland", antwoordt iemand, terwijl een ander opmerkt: "Dit is de reden waarom treinkaartjes zo duur zijn in Finland. Je bespaart geld door met je eigen auto te rijden in plaats van met de trein."

Velen vinden deze oplossing echter zeer positief: "Er is een reden waarom dit het gelukkigste land is", "Ik heb ooit met mijn kind een trein van zes uur naar Noord-Finland genomen, terwijl mijn man tegelijkertijd in de auto arriveerde, gewoon om deze speeltuin te hebben", "Zonder het onderschrift te lezen, alleen maar de video te bekijken, weet ik dat het Finland is", "Het meest kindvriendelijke land ter wereld!"

Velen zouden graag willen dat deze mogelijkheid ook in hun Europese land beschikbaar zou zijn: wat denk jij, vind jij het een goed idee?

Source:

Image credit: Freepik

Advertisement