In Korea zijn er hokjes waar je jezelf in kunt opsluiten als je vermoedt dat je niet veilig bent op straat

Janine image
door Janine

14 April 2024

In Korea zijn er hokjes waar je jezelf in kunt opsluiten als je vermoedt dat je niet veilig bent op straat
Advertisement

Als je 's avonds of 's nachts alleen op straat loopt, kun je, zoals je weet, blootgesteld worden aan potentiële gevaren: Korea heeft een oplossing bedacht om je hiertegen te beschermen, laten we eens kijken waar deze in detail uit bestaat.

Advertisement

Noodcabines in Korea voor wie zich niet veilig voelt

Het nachtelijk veiligheidshokje in Korea

elita.hsrv/Instagram

Het gebeurt wel eens dat je in je eentje in het donker door de stad moet lopen, misschien omdat je geen lift hebt gevonden, of omdat het later is geworden dan verwacht. Kortom, de omstandigheden kunnen gevarieerd zijn en het onverwachte ook. In ieder geval zouden we vrij moeten zijn om op elk moment van de dag of nacht zonder zorgen rond te lopen, maar helaas is dit niet altijd het geval en je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Daarom heeft Korea een systeem bedacht om mensen zich veiliger te laten voelen: voor degenen die zich niet op hun gemak voelen of bang zijn om door iemand gevolgd te worden, is het nu mogelijk om hun toevlucht te zoeken in de veiligheidscabines en op de “SOS-knop” te drukken. Elita Hasarova, de digitale maker in Korea, laat de kleine faciliteit op het schiereiland van Oost-Azië zien in een filmpje dat ze deelde op haar Instagram-account.

Advertisement

Korea, zo werkt het veiligheidshokje

elita.hsrv/Instagram

"Is het niet geweldig?" schrijft de influencer, "Ik hoop dat niemand zoiets ervaart, maar Korea heeft erover nagedacht en dit veiligheidshokje gemaakt. Wat vinden jullie ervan?” De clip laat de “safety booth” zien met een loopplaat aan de buitenkant, waardoor je naar binnen kunt sluipen en op de noodknop kunt drukken. "Ben je bang dat iemand je volgt? Maak je geen zorgen, want Korea heeft dit hokje ontworpen om je te beschermen”, luidt de video. "Nadat je op de knop hebt gedrukt, gaat de deur dicht en snelt de politie je te hulp. Niemand zal binnen kunnen komen en je bent veilig."

En als iemand de cabine zou binnengaan met de persoon die op de knop drukt? Dan zou hij zichzelf opsluiten, want de politie zou tijdig ter plaatse zijn en hem geen uitweg laten. Maar wat vinden gebruikers van deze cabine die is gewijd aan de bescherming van burgers?

Velen vinden het idee geweldig en onderstrepen de gevoeligheid van dit land in dit opzicht: “Korea is fantastisch als het gaat om veiligheid”, “ik ben blij dat ik in een land ben waar ik mezelf kan verdedigen”, “het is fijn om dit soort opties te hebben om onszelf te beschermen”, schrijft iemand, terwijl een gebruiker het belang benadrukt van betere burgerschapsvorming om het probleem aan te pakken. Sommigen vinden het lijken op de oude telefooncellen om contact op te nemen met de politie en vinden het een vernieuwde versie die erg handig is. Deze veiligheidscabine bevindt zich in Ilsan New Town, Zuid-Korea, vertelt Elita in de reacties.

“Wow, het klinkt geweldig, we hebben dit hokje ook in andere landen nodig”, merkte iemand op. Weten dat er een plek op straat is waar je tijdig om hulp kunt roepen is zeker geruststellend, maar is het genoeg om burgers een veilig gevoel te geven tijdens een nachtelijke wandeling en nare incidenten te ontmoedigen? Wat denk jij, zou je willen dat het ook in jouw land beschikbaar is?

Advertisement