In het voorjaar worden de golven in Schotland erg hoog: een video laat zien wat er gebeurt met huizen aan de kust

Janine image
door Janine

13 Mei 2024

Advertisement

Schotland is een buitengewoon fascinerend gebied, maar leven aan de kust in de lente kan heel bijzonder en nogal "ongemakkelijk" zijn: een video bewijst het.

Advertisement

De fascinerende landschappen van Schotland

johnmurrayjnr/Instagram

Schotland is de meest noordelijke van de vier regio's van het Verenigd Koninkrijk en beslaat ongeveer een derde van Groot-Brittannië. Het grondgebied is de thuisbasis van de Schotten, een Keltisch volk uit Ierland dat in de 5e eeuw na Christus de westkust bezette. Het is precies deze kust die de hoofdrolspeler is geworden in een merkwaardige video die op Instagram is gedeeld door gebruiker John Murray, die graag Schotse inhoud op zijn account laat zien.

Dit deel van de wereld staat bekend om zijn betoverende landschappen, variërend van bergen en heuvels tot rivieren, meren en zeeën. De natuurlijke en heterogene landschappen laten toeristen sprakeloos achter en de gelukkigen kunnen zelfs het noorderlicht bewonderen. Schotland wordt echter bijzonder winderig in de lente en wonen aan de kust kan een nogal atypische ervaring zijn. De reden? De golven rijzen op en beuken op gebouwen, waaronder huizen.

Advertisement

De golven van Schotland beuken in de lente op de huizen

johnmurrayjnr/Instagram

John Murray deelde de clip waarin een vraag wordt gesteld waarop velen misschien twijfelen over het antwoord: "Springtij in Schotland gaat gepaard met winderige dagen die ongelooflijk hoge golven creëren. Zou jij hier aan de Schotse kust willen wonen?"

In de video is te zien hoe de golven op het beton slaan, omhoog komen en tegen de omringende huizen slaan, zelfs hoger dan de daken. Een spektakel dat zeker fascinerend is als je het van buitenaf bekijkt, maar waarschijnlijk veel minder opwindend voor de plaatselijke bewoners die, zo stellen wij ons voor, de lente doorbrengen met hun ramen dicht om te voorkomen dat ze liters water van hun huisvloeren moeten verwijderen.

Misschien zijn de inwoners die aan de Schotse kust wonen al lang gewend aan dit soort gebeurtenissen en weten ze hoe ze passende tegenmaatregelen moeten nemen, als tegenprestatie voor het feit dat ze “aan zee” wonen. Maar degenen die hun leven elders doorbrengen en naar Schotland zouden willen verhuizen, hoe zouden zij Murray's interessante vraag beantwoorden?

“Zou jij aan de Schotse kust willen wonen?” De mening van gebruikers

Gebruikers die de clip zagen, gaven hun mening. Sommigen vroegen zich af hoe de huizen er van binnen uitzagen, en velen reageerden met een flinke dosis ironie: “Ze zullen wel een waterbed hebben, en overal aquariums!", waarbij ze erop wezen dat het naar alle waarschijnlijkheid nogal vochtige woningen moeten zijn. "Victoriaanse huisjes. Ik stel me dubbele beglazing voor met hele dikke muren!”, schrijft een gebruiker, terwijl iemand zich afvraagt wat er zou gebeuren als ze de ramen zouden vergeten te sluiten: "De drukste glazenwassers van Schotland," merkt een ander op.

Mijn overgrootouders zagen ooit een vis door de schoorsteen komen tijdens een zware storm in Shetland”, vertelde iemand, verwijzend naar de Schotse archipel. Een ander zegt dat het weliswaar een beetje ongemakkelijk is, maar dat het hem erg gelukkig zou maken om elke dag de zee te kunnen zien. Sommigen daarentegen zouden wel in Schotland willen wonen, maar kiezen voor een gebied in het binnenland. Er zijn ook mensen die zeggen dat het belangrijk is om een achterdeur te hebben om het probleem op te lossen. De meesten gaven echter een negatief antwoord: "Hoe mooi het ook is om te zien en het echt een prachtige plek is, ik denk niet dat ik mijn huis zo dicht bij de zee zou willen hebben..."

En jij? Zou jij aan de Schotse kust willen wonen?

Advertisement