De ontwikkeling van druiven in de wereld is te danken aan het verdwijnen van de dinosauriërs: er zijn oude fossiele zaden ontdekt

Janine image
door Janine

06 Juli 2024

Pixabay/Freepik

Advertisement

Als we tegenwoordig goede wijn kunnen drinken die uit druiven zijn verkregen, hebben we dat dan te danken aan het verdwijnen van de dinosauriërs? De ontdekking van een nieuwe studie suggereert dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn.

Fossielen van druivenpitten ontdekt in Zuid-Amerika

Pixabay

Blijkbaar had het massale uitsterven van de dinosauriërs uit het Krijt en het Paleogeen gevolgen voor druiven: het hielp ze om zich over de wereld te verspreiden en het fruit te worden dat we vandaag kennen en waarderen. Hoe? Het onderzoeksteam ontdekte fossielen van druivenpitten in Peru, Panama en Colombia. Ze dateren van tussen de 60 en 19 miljoen jaar geleden.

Dit is de oudste ontdekking in de westerse wereld van planten die behoren tot de druivenfamilie en biedt waardevolle informatie over het ontstaan en de evolutie van deze heerlijke vrucht. In de studie leggen de onderzoekers het verband uit tussen het verdwijnen van de reuzen die over de aarde heersten en de ontwikkeling van de druif. Fabiany Herrera, curator paleobotanie in het Negaunee Integrative Research Center van het Field Museum in Chicago, legde uit: "Dit zijn de oudste druiven die ooit in dit deel van de wereld zijn gevonden, en ze zijn een paar miljoen jaar jonger dan de oudste druiven die ooit aan de andere kant van de planeet zijn gevonden."

Advertisement

De verspreiding van druiven na het verdwijnen van de dinosauriërs

Fossiele zaden van de Vitaceae

Nature Plants

"Deze ontdekking is belangrijk”, vervolgt Herrera, "omdat het laat zien dat druiven zich na het uitsterven van de dinosauriërs echt over de hele wereld begonnen te verspreiden." De vrucht bestaat uit zachte weefsels, die waarschijnlijk niet fossiliseren, maar door de zaden, die het best bewaard zijn gebleven, kunnen paleobotanisten informatie verkrijgen over de oudste planten. De oudst bekende druivenpitten dateren van 66 miljoen jaar geleden, een periode waarin een gigantische asteroïde onze planeet trof en een massale uitsterving veroorzaakte, waarbij slechts ongeveer 5% van de levende soorten op aarde overleefde.

Op dat moment ondergingen de bossen een diepgaande transformatie, waarbij ze zich herstelden met nieuwe planten. Mónica Carvalho, assistent-conservator in het Museum voor Paleontologie van de Universiteit van Michigan, legde uit: "Het is bekend dat grote dieren, zoals dinosaurussen, de omringende ecosystemen veranderen. Wij geloven dat als er grote dinosaurussen in het bos hadden rondgelopen, ze waarschijnlijk bomen zouden hebben gekapt, waardoor de bossen meer open zouden zijn gebleven dan nu het geval is.

De oorsprong van de Vitis druif in Zuid-Amerika

Tropische bossen, waaronder die in het huidige Zuid-Amerika, begonnen ongestoord te gedijen en boden nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van bepaalde planten, die “ranken begonnen te gebruiken om in bomen te klimmen”. Een andere gunstige voorwaarde voor de verspreiding van druiven was de ontwikkeling van nieuwe soorten vogels en zoogdieren, die mogelijk hebben bijgedragen aan het transport van de zaden. In 2022 ontdekten Herrera en Carvalho de resten van een 60 miljoen jaar oude druivenpit in de Andes van Colombia. Latere onderzoeken leidden tot de ontdekking van meer fossielen van druiven, in totaal negen soorten, die ver verwant zijn aan de inheemse westerse druiven, wat de veerkracht en het aanpassingsvermogen van deze vrucht aantoont.

Gregory Stull van het National Museum of Natural History vindt deze nieuwe soort belangrijk omdat het "de Zuid-Amerikaanse oorsprong ondersteunt van de groep waarin de gewone druivenstok Vitis is geëvolueerd". Het fossiel heeft de naam Lithouva susmanii gekregen, wat steendruif van Susman betekent, naar Arthur Susman, die de Zuid-Amerikaanse paleobotanie in het Field Museum aanmoedigt.

Advertisement