11 "giftige" voedingsmiddelen die je gewoonlijk consumeert - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
11 "giftige" voedingsmiddelen die je…
De majestueuze villa van ”Gone with the Wind“ is geveild: de foto's van het interieur zijn als in een droom Wetenschappers laten een honderdduizendjarig blok ijs smelten en wormen uit een

11 "giftige" voedingsmiddelen die je gewoonlijk consumeert

3.566
Advertisement

De verscheidenheid aan voedingsmiddelen die we elke dag op tafel zetten, is erg rijk, maar helaas wordt niet alles aanbevolen in een goed dieet. Integendeel, de frequentie waarmee sommige gerechten worden geconsumeerd, ook in verband met de manier waarop het wordt geconsumeerd, kan bijwerkingen veroorzaken, of zelfs gevaarlijke contra-indicaties zoals voedselvergiftiging. Hier is een korte handleiding van 11 voedingsmiddelen die we misschien beter moeten leren kennen om onaangename verrassingen te voorkomen!

foto: Wikimedia
  • Aardappelen: als het beter is om aardappelen van hun schil en knoppen te ontdoen om te voorkomen dat de gevaarlijke solanine (waar aardappelen aan de buitenkant rijk aan zijn) ons lichaam binnen komt, is het absoluut verboden aardappelen te consumeren die nog groen zijn: in dit geval kan solanine zelfs aanwezig zijn met waarden tot 100 mg/100 g en het koken verdampt de effecten van deze toxische alkaloïde niet.
  • Appels: met deze vrucht ben je veilig; appels zijn voedzaam en antioxidanten. Maar zorg ervoor dat je de zaden niet te vaak doorslikt: ze bevatten amygdaline, een zeer giftige stof die ook in amandelen aanwezig is en die, als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd (gemiddeld een halve kop per dag), dodelijk kan zijn.
  • Amandelen: net als appels bevatten deze gedroogde vruchten ook amygdaline wanneer ze worden geconsumeerd met een zeer hoge frequentie. 50 of 60 bittere amandelen (een nogal onwerkelijke hoeveelheid voor één persoon, dus maak je geen zorgen) zijn "voldoende" om blauwzuur te produceren, het beroemde gif van cyanide.
foto: Needpix
  • Nootmuskaat: ook dit gedroogde fruit kan, als het te vaak en in grote hoeveelheden wordt gegeten, giftig zijn. Het bevat myristicine, een neurotoxische stof die hallucinaties en convulsies kan veroorzaken. Kortom, we moeten ook voorzichtig zijn met deze specerij.
  • Paddenstoelen: de eetbare moeten absoluut gekookt worden geconsumeerd omdat ze, als ze rauw zijn, toxines bevatten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.
  • Kersen: ze zijn heerlijk en je blijft er van eten, maar pas op dat je de pit niet doorslikt: het bevat blauwzuur, hetzelfde "gif" dat de doorgang van zuurstof in het bloed kan belemmeren!
  • Bonen: voordat je ze kookt, is het het beste om ze een paar uur te laten staan en dan het kookwater weg te gooien: in feite bevatten de onbewerkte bonen fytohemagglutinine, een giftige stof die kan leiden tot braken, misselijkheid en diarree.
Advertisement
foto: Flickr
  • Vlierbessen: bloemen en fruit zijn de enige eetbare delen van de vlierbessen, maar pas op voor hun groene gedeelte en het schors: ze zijn giftig!
  • Rabarber: ze worden vaak gegeten door middel van de beroemde rabarber snoepjes, alleen de zijkant van de stengel van deze groente is eetbaar: de bladeren zijn zeer giftig omdat ze oxaalzuur bevatten, een stof met sterk laxerende krachten en potentieel schadelijk voor nierfuncties.
  • Tomaten: Nee, ze zijn absoluut niet gevaarlijk voor onze gezondheid, ook al bevatten tomaten, de hoofdbasis van het mediterrane dieet, in de stengel en in de bladeren solanine, die normaal worden weggegooid.
foto: Picryl

De bedoeling van dit artikel is te waarschuwen voor een te hoge en onjuiste consumptie van deze voedingsmiddelen die, als ze met de nodige zorg en hoeveelheid worden gegeten, toch smakelijk en zeer veelzijdig zijn!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt