Het beeld dat we hebben van boter is onterecht negatief. Waarom we het dus weer op tafel zouden moeten gaan zetten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het beeld dat we hebben van boter is…
Met deze doe-het-zelf kachel kan je de boel voor minder dan 20 cent per dag thuis verwarmen 19 innovatieve keukenhulpjes die je DIRECT in huis wilt halen

Het beeld dat we hebben van boter is onterecht negatief. Waarom we het dus weer op tafel zouden moeten gaan zetten

Door Skip Tromp de Haas
2.152
Advertisement

Boter, daar weten we allemaal van dat we daar bij uit de buurt moeten blijven. Maar er zijn echter steeds meer voedingsexperts van mening dat boter het slachtoffer is geweest van een mediacampagne ten faveure van bedrijven. Die demonisering lijkt te zijn begonnen in de jaren 50 toen hartziekte in Amerika om zich heen greep en onderzoekers naarstig op zoek waren naar een zondebok.

In het licht van de nieuwste onderzoeken lijkt boter echter niet zo "dodelijk" te zijn zoals we altijd hebben gedacht.

foto: jules/Flickr

Academicus Ancel Benjamin Keys was de eerste die op het idee kwam dat onverzadigde vetten (van boter) voor de hartproblemen zouden kunnen zorgen waar de Amerikaanse bevolking last van had en "bewees" hij dit later ook. En dus werd boter een taboe... en dat was gunstig voor plantaardige olie. Er zaten echter belangrijke hiaten in het idee achter het onderzoek dat door Keys werd gepresenteerd over de gevaren van boter. Tegenwoordig, met onderzoeken die dieper gaan en die gedetailleerder zijn, is er niet echt een reden voor om dit gevaar gevaar nog als een hoeksteen te beschouwen.

Het onderzoek dat is gedaan door een Canadees team van onderzoekers is een van de nieuwste die de stelling van Keys laat wankelen. Het onderzoek laat zien dat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid verzadigde vetten die wordt aangehouden in richtlijnen, op geen enkel wetenschappelijke basis rusten. Daar komt ook nog eens bovenop dat het niet vetten zijn die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hartziekten, maar juist koolhydraten. "Vetten beperken brengt niet zoveel voordelen met zich mee als we denken en kunnen ze soms zelfs een beschermende rol hebben" aldus Mahshid Dehghan, een van de onderzoeksters.

De gouden regel is "met mate."

foto: pixabay.com

Verzadigde vetten worden, ondanks de recente onderzoeken, toch nog speciaal in de gaten gehouden. Er teveel van nemen is niet gezond, maar het helemaal weglaten ook niet. We moeten niet vergeten dat er in boter ook belangriijke voedingssoffen zitten zoals:

  • mineraalzouten
  • lecithine
  • proteïne
  • vitamine A
  • vitamine D

Tot slot, boter verdient het om van zijn status als "schadelijk product" te worden verlost. Voedingsdeskundigen zeggen dat de vetten waar het uit bestaat van het type korte en midellange keten is, minder schadelijk dus dan andere type (ook plantaardige) vetten. Bovendien heeft boter geen smeltpunt op hoge temperatuur, en als je het gewoon zo eet is het heel verkwikkend en goed te verteren (prima bij een hapje eten voordat je gaat sporten).

Ruim baan voor boter dus ook als beleg, maar dan altijd wel van goeie kwaliteit natuurlijk!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt