Volgens dit onderzoek kan het geen kwaad om tijdens het avondeten pasta te eten, integendeel, er zijn verschillende redenen om er de voorkeur aan te geven

Janine image
door Janine

18 Maart 2019

Volgens dit onderzoek kan het geen kwaad om tijdens het avondeten pasta te eten, integendeel, er zijn verschillende redenen om er de voorkeur aan te geven
Advertisement

Pasta is een heerlijk en uiterst veelzijdig voedsel, dat over de hele wereld wordt geconsumeerd in vele plaatselijke variaties. Eén van de landen waar dit gerecht zijn maximale uitdrukking vindt, is Italië, waar het een nationaal gerecht is. Maar op welk deel van de dag wordt het meestal gegeten? Volgens het "Rapport over eetgewoonten" van Censis, geschreven in 2017, dat de gewoonten van Italianen fotografeerde, eet slechts 35% van de bevolking het tijdens het avondeten, dankzij een wijdverbreide overtuiging dat pasta dik maakt of de slaap verstoort als je het 's avonds eet.

De recente studie van het Brigham and Women Hospital in Boston ondersteunt echter de voordelen van de consumptie van pasta tijdens het avondeten, die enkele clichés over het traditionele gerecht ontkent.

via ilmessaggero.it

Advertisement
pxhere

pxhere

Het medische team in Boston somt 5 gevallen op waarin het eten van pasta tijdens het avondeten goed is voor lichaam en geest:

• In stressgevallen neemt de productie van cortisol en insuline in ons lichaam toe, waardoor de eetlust toeneemt, een symptoom van een nerveuze honger die weinig te maken heeft met de werkelijke behoefte van ons lichaam. Aan de andere kant produceert pasta, een primaire bron van koolhydraten samen met brood, insuline, noodzakelijk voor de opname van tryptofaan, een aminozuur gekoppeld aan serotonine, dat de stemming reguleert, en aan melatonine, dat het ritme van onze slaap regelt: alle omstandigheden die gewichtstoename tegengaan.
• Het tweede punt van het Amerikaanse onderzoek benadrukt hoe zelfs slapeloosheid kan worden genezen met een matig gebruik van pasta, zonder zware calorische kruiden. Dankzij de aanwezigheid van melatonine en vitamine B1, essentieel voor het reguleren van de waarden van het centrale zenuwstelsel en de productie van serotonine, combineert de consumptie van het voedsel de ontspanning van het spierstelsel.
• Voor actieve sporten, vooral 's avonds, gaat de consumptie van pasta tijdens het avondeten goed samen met ontspanning van de spieren, ontspanning en re-integratie van glycogeenniveaus verloren door ons lichaam tijdens lichamelijke activiteit; dit komt omdat in de eerste 30 minuten van lichaamsbeweging het lichaam de reserves aan spierglucose gebruikt, die vervolgens moeten worden aangevuld.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

• Een vierde geval waarin de consumptie van pasta 's avonds sterk wordt aanbevolen, is voor alle vrouwen die lijden aan het premenstrueel syndroom. De aandoening wordt gekenmerkt door stemmingswisselingen, zwelling en chronische honger. De afname van dopamine, serotonine en vitamine B6 wordt gecompenseerd door inname van koolhydraten.
• Ten slotte kunnen zelfs mensen die lijden aan een niet-pathologische depressie profiteren van de consumptie van pasta. Het slechte humeur dat kenmerkend is voor de psychische stoornis wordt veroorzaakt door de verlaging van de niveaus van de microbiota, dat wil zeggen de verzameling organismen, bacteriën, schimmels en protozoa die zich in de darmflora bevinden. De inname van koolhydraten waar pasta rijk aan is, helpt energie- en suikerniveaus vast te stellen en reguleert daarmee de stemming.

Pasta met tomatensaus voor het avondeten, wat vind je daarvan?

Advertisement