Waarom zijn sommige chips groen van kleur? Nu weten we of ze veilig zijn om te eten of niet

Janine image
door Janine

27 Juli 2023

Waarom zijn sommige chips groen van kleur? Nu weten we of ze veilig zijn om te eten of niet
Advertisement

Een van de producten die altijd in de keuken gebruikt wordt, is de aardappel. Een veelzijdig ingrediënt, dat in tal van bereidingen kan worden gebruikt. Het kan worden gebakken, gekookt, gepureerd en gemengd met melk om puree te maken, maar zoals iedereen ze het liefst heeft, jong en oud, is gefrituurd. Ze kunnen gewoonlijk op twee manieren worden gemaakt: in stokjes of dunne schijfjes gesneden.

Het maakt niet uit voor welke je kiest, ze zijn altijd lekker. In sommige gevallen kan het echter gebeuren dat je naar chips kijkt en merkt dat sommige aan de randen groen zijn. Maar wat betekent dit?

via Reader's Digest

Advertisement
Pixnio

Pixnio

Iets wat bij iedereen geliefd is, is chips, ondanks het feit dat er veel in een zak zitten, zullen ze nooit genoeg zijn, een zak is binnen de kortste tijd leeg. Soms kan het echter gebeuren dat je tijdens het eten merkt dat ze verschillende tinten hebben, neigend naar groen.

Sommige mensen kunnen niet zonder dit product, zozeer zelfs dat ze chips kopen als ze ze niet thuis kunnen maken, maar zelfs dan kan het gebeuren dat ze niet hun typische gele, maar groene kleur hebben. Sommige mensen eten ze in deze gevallen liever niet op en gooien ze weg omdat ze denken dat ze niet goed zijn, maar is dat echt zo? Laten we eens kijken waarom ze van kleur veranderen.

Advertisement

Wanneer aardappelen worden blootgesteld aan direct zonlicht, hebben ze de neiging om groen te worden. Alles is te danken aan chlorofyl, de stof die planten hun typische groene kleur geeft, wat essentieel is voor fotosynthese, het proces dat planten gebruiken om zichzelf te voeden. Blootstelling aan zonlicht versnelt de aanmaak van chlorofyl in aardappelen. Om deze reden moeten ze meestal in een donkere ruimte worden bewaard.

Maar als aardappelen groen worden, zijn ze dan veilig om te eten? Wanneer chlorofyl in een aardappel toeneemt, is het waarschijnlijk dat de verbinding solanine ook zal toenemen. Dit laatste, indien aanwezig in overmatige hoeveelheden, zorgt ervoor dat aardappelen een bittere smaak hebben en kan leiden tot enig ongemak zoals hoofdpijn of misselijkheid.

Als je een zak aardappelen hebt en je ziet dat ze groen beginnen te worden, dan hoef je ze niet allemaal weg te gooien, je snijdt gewoon het groene gedeelte eraf. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw kun je het beste ook de schil verwijderen, omdat hier meer solanine in zit. Als je dit probleem wilt voorkomen, hoef je ze alleen maar op een donkere plaats te bewaren.

Nu weet je waarom sommige chips die je in de zak vindt een groene rand hebben. Gelukkig zitten er in zakken chips maar een heel klein aantal die deze bijzonderheid hebben, dus als je toevallig groene chips eet, hoef je je geen zorgen te maken.

Als je echter veel aardappelen in huis hebt die helemaal groen blijken te zijn als je ze schilt, dan moet je de manier waarop ze worden bewaard verbeteren.

Wist jij dat?

Advertisement