Zoek het ontbrekende nummer dat overeenkomt met de stokjes: kun jij het zien?

Janine image
door Janine

26 Augustus 2023

Zoek het ontbrekende nummer dat overeenkomt met de stokjes: kun jij het zien?
Advertisement

Er is een eindeloze verscheidenheid aan raadsels: vind de indringer, verplaats de lucifers, los de vergelijking op: ze zijn niet allemaal gebaseerd op wiskundige vaardigheden, velen zijn gebaseerd op logische vaardigheden. Om de oplossing te vinden, moeten we de logica gebruiken. Alleen op deze manier zullen we kunnen begrijpen welk nummer overeenkomt met de reeks stokjes die elkaar kruisen. Weet jij de oplossing?

Advertisement
Zoek het ontbrekende nummer dat overeenkomt met de stokjes: kun jij het zien? - 1

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat je in dit spel de oplossing kunt vinden door de vierkanten te tellen die worden gevormd door de gekruiste stokjes. Als je echter naar de tweede set stokjes kijkt, wordt duidelijk dat dit niet de juiste manier is: in het geval van het getal 1 wordt er feitelijk geen vierkant gecreëerd. Dit betekent maar één ding: dat je de vierkantjes niet hoeft te tellen.

Maar hoe los je dit leuke spelletje dan op?

Advertisement
pexels

pexels

Dit spel kan ook worden aangeboden aan kinderen die hun eerste logische problemen maken en die op school al eenvoudige wiskundige sommen hebben gemaakt: je hoeft namelijk niet te weten hoe je moet delen of vermenigvuldigen, maar alleen de logica gebruiken om te begrijpen hoe de stokjes die elkaar kruisen, geassocieerd zijn met getallen.

We hebben twee getallen waaruit we kunnen beginnen met het naar voren brengen van enkele hypothesen die de oplossing van het spel zouden kunnen blijken te zijn: de eerste set stokjes komt in feite overeen met het getal 9, terwijl de tweede set, die slechts wordt gevormd door twee stokjes die een X of een kruis creëren, overeen komt met het getal 1.

Met welk nummer komt de laatste set stokjes overeen? Misschien heb je de oplossing heel snel geraden, of heeft het enige tijd geduurd voordat je de logica begreep: de tijd is gekomen om te begrijpen of wat je hebt bedacht de juiste oplossing is. De oplossing van het spel is een even getal, om precies te zijn het tweede even getal dat we vinden in de reeks van oplopende getallen beginnend bij 0: we hebben het over het getal 4.

Maar waarom precies 4? Het is ook juist om de methode achter de oplossing van dit spel uit te leggen: dit raadsel kan worden opgelost door niet de vierkanten te tellen, maar de kruisingen van de stokjes! Op deze manier is het bijna duidelijk dat het nummer 4 moest zijn.

Heb jij het op weten te lossen?

Advertisement