Het ophangen van een zak vol water zou een vervelend probleem oplossen dat in veel huizen voorkomt

Janine image
door Janine

24 Juli 2023

Het ophangen van een zak vol water zou een vervelend probleem oplossen dat in veel huizen voorkomt
Advertisement

In bepaalde perioden van het jaar is het nogal moeilijk om beschutting te vinden tegen de seizoensgebonden "fenomenen" die zich voordoen en daarom hebben veel mensen jaar na jaar tal van systemen en oplossingen aangenomen die meer of minder effectief kunnen zijn. Daaronder vinden we in veel huizen een ongebruikelijke zak water hangen: waar is het voor? Maar vooral: werkt het?

via Snopes

Advertisement

Zakken met water die in huis hangen: waar zijn ze voor?

Zakken met water die in huis hangen: waar zijn ze voor?

Pexels

Insecten zijn ongetwijfeld wezens die net als alle andere moeten worden beschermd, maar het valt niet te ontkennen dat het leven met hen in bepaalde periodes van het jaar bijzonder moeilijk wordt.

Hun aanwezigheid in huis kan ons geduld op de proef stellen, maar het is moeilijk om ze weg te jagen zonder je toevlucht te nemen tot onorthodoxe methoden. Daarom gebruiken veel mensen een alternatieve techniek, vooral in de warmere seizoenen. Maar werkt het ook?

Advertisement

Zo maak je de zak met water

Zo maak je de zak met water

I, Kamranki/Wikimedia commons

Volgens veel mensen zou het ophangen van een zak vol water in huis helpen om vliegen en andere vervelende insecten op afstand te houden, die niet alleen om ons heen zoemen, maar ook op ons bord kunnen belanden met onhygiënische gevolgen van dien.

Velen gebruiken dit eenvoudige systeem om ongenode kleine gasten weg te houden van de huiselijke omgeving zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot chemische en schadelijke producten. Om het huismiddeltje tegen muggen en dergelijke te maken, hoef je alleen maar een doorzichtige zak voor voedselgebruik te nemen, zoals degene die je gebruikt voor de koelkast en vriezer, en er specifieke ingrediënten in te doen.

Pixabay

Pixabay

Om dit klusje te voltooien, heb je ook een beetje citroen, tafelzout, aluminium of eventueel wat munten nodig. Giet het water in de zak en voeg het zout en de citroen toe, daarna de aluminiumkorrels of munten. Sluit de verpakking zodat de inhoud niet kan ontsnappen. Ga nu verder door de gevulde zak op de gewenste plek in huis te hangen, zoals naast een raam, in de tuin of bij de deur. Het belangrijkste is dat het wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Men gelooft namelijk dat, omdat de aanblik van vliegen gevoeliger is dan de onze, de weerkaatsingen van licht veroorzaakt door munten in staat zijn om ze op een veilige afstand te houden. Zout en citroen daarentegen helpen ze helder te houden en versterken daardoor de vervelende reflecties. Wat de effectiviteit van deze methode betreft, zijn er echter enkele twijfels, ondanks het feit dat deze zelfs door sommige Amerikaanse restauranthouders op grote schaal wordt gebruikt. Maar werkt het echt?

De methode van zakken water tegen vliegen: werkt het echt?

De methode van zakken water tegen vliegen: werkt het echt?

Curioctopus

In werkelijkheid komen vliegen zelfs overdag meestal voor in gebieden met grote wateroppervlakken, zoals meren, vijvers en plassen. Dit leidt tot twijfel over de angst die ze zouden voelen voor hun vergrote reflectie of intense lichtstralen. Kunnen multidirectionele lichtstralen ze echt desoriënteren tot het punt dat ze weggaan?

De wetenschap heeft nog geen definitief antwoord gegeven. Mike Stringham, onderzoeker aan de North Carolina State University, bestudeerde dit effect op vliegen gedurende drie weken in een fabriek die eieren verpakt in 2007. Nadat hij aan het einde van het experiment de hoeveelheid uitwerpselen in het gebied had onderzocht, concludeerde hij dat de waterzakken deze insecten alleen maar verder zouden aantrekken, in tegenstelling tot wat werd gedacht. Het onderzoek is echter binnenshuis uitgevoerd met kunstlicht, terwijl direct zonlicht andere resultaten zou kunnen opleveren.

Pixabay

Pixabay

In 2010 werd nog een experiment uitgevoerd. Van de twee ruimtes gevuld met bedorven vlees was er slechts één gevuld met waterzakken, maar dit maakte geen verschil in het aantal aangetrokken vliegen. Ook hier kunnen echter verschillende variabelen een rol spelen.

Uiteindelijk is er in dit opzicht geen wetenschappelijk bewijs en de zak met water tegen vliegen lijkt slechts een wijdverspreid populair geloof te zijn. Kende je dit middel of heb je het ooit geprobeerd te gebruiken?

Advertisement