Huismiddeltjes om van hoofdluis af te komen: hier zijn de bekendste en of ze echt effectief zijn

door Natasja

28 September 2023

Huismiddeltjes om van hoofdluis af te komen: hier zijn de bekendste en of ze echt effectief zijn
Advertisement

Heb je luizen opgelopen of heeft je kind ze? Dit kan echt ongemakkelijk zijn, maar er zijn verschillende oplossingen om het probleem op te lossen. In dit artikel bespreken we enkele effectieve huismiddeltjes die je gemakkelijk in de praktijk kunt brengen.

via Healthline

Hoofdluizen zijn parasieten die in het haar kruipen, zich nestelen in het haar van de hoofdhuid en hun eitjes, neten genaamd, afzetten. Eenmaal in het haar kunnen ze zich voortplanten en heel gemakkelijk van de ene persoon op de andere overgaan. Vooral onder schoolgaande kinderen kan besmetting veelvuldig en gemakkelijk zijn, wat tot echte besmettingen kan leiden.

Ouders en leerkrachten kunnen ook 'slachtoffer' worden van deze insecten, die door nauw contact van de ene nek naar de andere nek kruipen. Ook al vereist het oplossen van het probleem een zekere mate van geduld, je hoeft je geen zorgen te maken: ze dragen geen ziektes met zich mee en in veel gevallen, als je hun aanwezigheid onmiddellijk opmerkt, is het voldoende om het haar gedurende ongeveer twintig dagen meerdere keren per dag te kammen. Als dit echter niet genoeg is, zijn er een aantal middelen beschikbaar, zowel farmaceutische als natuurlijke. In dit artikel gaan we dieper in op deze laatste, die tot doel hebben hoofdluizen te verstikken, en kijken we naar de doe-het-zelfopties die als potentieel effectief worden beschouwd.

Advertisement

1. Oliën

1. Oliën

Gilles San Martin/Wikimedia commons

Kokosolie: kan doorslaggevend zijn, vooral in combinatie met anijsolie. Een onderzoek https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2009.04335.x testte de doeltreffendheid ervan en toonde aan dat na het aanbrengen 80% van de luizen verdwenen was. Bij lage temperaturen wordt deze olie dik, dus hij moet worden verwarmd en gesmolten voordat je hem aanbrengt.

Olijfolie: Volgens onderzoek https://www.researchgate.net/profile/Mehmet-Eren-Yueksel/publication/324163582_The_spectacular_presentation_of_orf_disease/links/5ac2643da6fdcccda65f79f5/The-spectacular-presentation-of-orf-disease.pdf#page=30 is deze olie de krachtigste natuurlijke behandeling tegen hoofdluis. Je kunt het op het haar aanbrengen en het een paar uur laten zitten met een beschermkapje.

2. Essentiële oliën

2. Essentiële oliën

Pixabay

Veel essentiële oliën kunnen nuttig zijn bij de behandeling van hoofdluis, maar vanwege hun concentratie en gevoeligheid van de huid moeten ze altijd worden verdund in drageroliën zoals amandel-, olijf- of kokosolie. Test voor gebruik de reactie van de huid door een enkele druppel op de pols aan te brengen. De olie die het meest effectief is gebleken, is tea tree olie, hoewel sommige mensen het gebruik ervan niet goed verdragen. Een onderzoek https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480584/ toonde echter aan dat na slechts een half uur aanbrengen, de luizen voor 100% verdwenen waren. Raadpleeg een arts voordat je het op de huid van kinderen gebruikt.

Andere essentiële oliën die in deze gevallen worden aanbevolen zijn anijsolie, pepermuntolie, lavendelolie, neemolie, kaneelblaadjes en rode tijmolie. Na het verdunnen van ongeveer twintig druppels in olie, kun je het mengsel direct op de huid en het haar aanbrengen en de hele dag of nacht laten zitten, daarna uitspoelen en het proces herhalen.

3. Hoge temperaturen en nat haar tegen hoofdluis

3. Hoge temperaturen en nat haar tegen hoofdluis

mysticplaces/Reddit

Nat haar en hoge temperaturen: luizen kunnen niet tegen temperaturen boven ongeveer 53°C. Zulke warmte is natuurlijk ook overdreven voor de hoofdhuid, maar het is de ideale temperatuur voor het wassen van kleding. Het is niet nodig om het huis of alle kleren in de kast grondig schoon te maken: luizen overleven niet buiten ons haar, dus je kunt je beperken tot alleen het ondergoed en de kleren die je droeg tijdens de besmetting. Een andere truc is om de kammen die je hebt gebruikt in kokend water te leggen om de verzamelde eitjes kwijt te raken.

Een van de meest effectieve huismiddeltjes is nat kammen: door het haar nat te maken kunnen luizen zich moeilijk bewegen omdat ze zich dan aan het haar moeten vastklampen. Deze methode maakt ze beter zichtbaar met het blote oog en het gebruik van een fijn getande kam helpt om ongewenste gasten te verwijderen. Het gebruik van een no-rinse shampoo kan helpen bij het proces en de behandeling duurt ongeveer twee weken.

Andere overwegingen over huismiddeltjes als behandeling tegen hoofdluis

Huismiddeltjes tegen luizen zijn onder andere vaseline en mayonaise, die een verstikkende werking hebben. Deze methodes worden echter niet aanbevolen omdat ze het kammen van het haar en het uitspoelen van de luizen bemoeilijken. Wetenschappelijk onderzoek naar de echte werkzaamheid van huismiddeltjes tegen hoofdluis is nog gaande en er is geen definitief bewijs van hun oplossend vermogen, maar de geneeskunde moedigt meer onderzoek naar het onderwerp aan. In gevallen van een milde besmetting worden huismiddeltjes echter niet afgeraden, maar ernstigere situaties vereisen een medische aanpak.

Om besmetting te voorkomen is het raadzaam om, naast het wassen van kleding op hoge temperatuur, te voorkomen dat persoonlijke voorwerpen zoals kussens, borstels en kleding gedeeld worden en het hoofd op veilige afstand van dat van anderen te houden. Heb jij ooit last gehad van hoofdluis?

Advertisement