Microplastics in huishoudelijk water verminderen zonder kosten: een onderzoek suggereert hoe het moet

Janine image
door Janine

11 Maart 2024

Microplastics in huishoudelijk water verminderen zonder kosten: een onderzoek suggereert hoe het moet
Advertisement

Als je je zorgen maakt over de mogelijke aanwezigheid van microplastics in je water, dan legt dit onderzoek uit hoe je ze kunt verwijderen zodat je zonder angst kunt drinken. Een heel eenvoudig trucje kan het probleem oplossen.

Advertisement

Hoe microplastics in water te verminderen: het onderzoek

Hoe microplastics in water te verminderen: het onderzoek

Oregon State University/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Zitten er microplastics in het water dat je gaat drinken? Om alle twijfel weg te nemen, kun je het advies van onderzoekers opvolgen. Een Chinees onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Guangzhou Medical University en de Jinan University, suggereert dat twee eenvoudige stappen het niveau van plastic deeltjes in water aanzienlijk kunnen verlagen.

De twee aanbevolen strategieën bestaan simpelweg uit het koken en filteren van water. Tijdens het onderzoek vroegen de auteurs zich af of dit de opname van microplastics door het menselijk lichaam kan verminderen. Als we water drinken of gebruiken om eten te koken, krijgen we nog steeds een bepaalde hoeveelheid van deze ongezonde stoffen binnen. De wetenschappers verzamelden verschillende watermonsters uit kranen in Guangzhou, een regio die vervuild is met grote hoeveelheden N-methylpyrrolidon (NMP). Ze kookten deze monsters vervolgens vijf minuten en lieten ze tien minuten afkoelen.

Advertisement

Water koken en filteren om microplastics te verwijderen: de resultaten van het onderzoek

Water koken en filteren om microplastics te verwijderen: de resultaten van het onderzoek

Freepik

Na deze procedure realiseerden ze zich dat hard gekookt water, oftewel water dat meer geladen is met opgelost magnesium en calcium, calciumcarbonaat genereert dat in staat is om de NMP van polystyreen, polyethyleen en polypropyleen op te vangen. Het resultaat was een zichtbaar residu dat de minuscule microplastics omvatte en dat werd verwijderd door het water door een traditioneel koffiefilter te gieten.

De resultaten toonden aan dat in watermonsters met ongeveer 180 mg calciumcarbonaat per liter, koken en filtratie de NMP met 84% verminderde. In de monsters met het hardste water, met ongeveer 300 mg mineraal per liter, bereikte de reductie 90%. In water met minder dan 60 mg calciumcarbonaat per liter verwijderden deze twee technieken 25% van de NMP. "Deze eenvoudige strategie van het koken van water kan NMP's ‘ont’smetten’ uit huishoudelijk leidingwater en heeft de potentie om de inname van NMP's door de mens via waterconsumptie onschadelijk te maken", aldus het onderzoek.

De effectiviteit hangt af van waar het water vandaan komt

De effectiviteit hangt af van waar het water vandaan komt

Freepik

De onderzoekers merkten op dat de functionaliteit van deze middelen wereldwijd kan variëren, afhankelijk van waar het water vandaan komt, waarvan de kwaliteit van regio tot regio verschilt. Maar, legden ze uit, deze resultaten bekrachtigden een zeer haalbare strategie om de inname van nano- en microplastics door waterconsumptie te verminderen en "legden de basis voor verder onderzoek met een veel groter aantal monsters".

Bovendien raden ze aan om een roestvrijstalen of glazen pan te gebruiken voor het koken: water dat in plastic wordt gekookt kan namelijk schadelijke stoffen bevatten zoals antimoon en bisfenol, die vrijkomen uit het plastic als het oplost bij hoge temperaturen. Ondanks de grote inspanningen van waterzuiveringsinstallaties zijn plastic deeltjes moeilijk uit het water te verwijderen en geavanceerde behandelingstechnologieën zijn niet overal ter wereld toegankelijk. Het uitproberen van deze eenvoudige huishoudelijke methoden zou volgens Chinese wetenschappers een groot deel van het probleem kunnen oplossen. Wat denk jij ervan?

Advertisement