Een nieuwe AI controleert het voedsel dat je eet en berekent calorieën: een nieuw hulpmiddel bij het dieet?

Janine image
door Janine

12 Juni 2024

Pexels

Advertisement

Dat kunstmatige intelligentie het potentieel heeft om onze samenleving te revolutioneren is zeker geen mysterie. Toch is het soms verrassend om de toepassingsgebieden van deze technologie te ontdekken. Canadese onderzoekers zijn bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een AI die in staat zal zijn om elke hap voedsel te monitoren en de calorie-inname nauwkeurig bij te houden. In de praktijk zal het binnenkort mogelijk zijn om een nauwkeurig en strikt dieet te volgen tot op de calorie: laten we eens kijken hoe het werkt!

Een AI die voedsel kan analyseren en de calorieën kan berekenen

De systemen die in sommige smartphone-apps worden gebruikt, bieden al een vergelijkbare service: je hoeft alleen maar een foto van het type gerecht te geven om het aantal calorieën te ontvangen. Maar dit is een nogal statische benadering: we kunnen de calorieën weten, maar niet zeker zijn van de ingrediënten die erin zitten en ook niet stap voor stap een dieet volgen.

Daarom zijn Canadese onderzoekers van de Universiteit van Waterloo begonnen met de ontwikkeling van een kunstmatige intelligentie die video's van ieders maaltijden kan analyseren. Dit maakt het mogelijk om de voedingswaarde van elke maaltijd en, meer in het algemeen, van elk dieet te bepalen. Kortom, in plaats van de huidige ongemakkelijke en statische aanpak kan de nieuwe technologie elke hap die naar de mond wordt gebracht onderzoeken, met een foutmarge van minder dan 5%.

Advertisement

Kunstmatige intelligentie op het gebied van voedsel trainen: het potentieel

Unsplash

Onderzoekers concentreren zich momenteel op het trainen van deze voedsel-AI, zodat deze de maaltijden die mensen eten kan herkennen. In de ideale situatie is er sprake van een systeem dat zelfs voedsel kan herkennen dat nog nooit eerder is gezien, en daarom is het noodzakelijk om te vertrouwen op het werk dat de afgelopen jaren is verricht op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie. Een van de auteurs van het onderzoek, Yuhao Chen, vat de ambities van de onderzoekers goed samen:

We zijn op weg naar het gebruik van grote taalmodellen zoals ChatGPS om te begrijpen wat er in het voedsel zit [...]. Vaak, vooral voor mensen die thuis eten, heeft het gerecht misschien geen naam. Het kan gewoon zijn wat er op dat moment in de koelkast beschikbaar is.

Maar dit is niet de enige uitdaging: volgens de bedoelingen van de onderzoekers zal de technologie ook voedsel moeten identificeren dat met stokjes, vorken en lepels wordt gepakt. De nieuwe kunstmatige intelligentie zal daarom veelzijdig moeten zijn en geschikt moeten zijn voor de verschillende eetgewoonten van mensen.

Een technologie die voortdurend in beweging is

Uit wat we hebben gezien, blijkt duidelijk dat het systeem nog steeds wordt geperfectioneerd. Onderzoekers zijn bezig met het trainen van de kunstmatige intelligentie om verschillende voedingsmiddelen te herkennen en niet alleen statische foto's. Aan de ene kant kan het eerste prototype van de technologie dus dichtbij zijn; aan de andere kant is dit echter niet de eerste “intelligente” dieetassistent.

Onlangs lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie zelf een op kunstmatige intelligentie gebaseerde assistent die vragen van gebruikers over voeding kan beantwoorden. Toegegeven, het is niet veel meer dan een ietwat gespecialiseerde bot, maar net als het project van de Canadese wetenschappers getuigt het van een groeiende interesse in het gebruik van kunstmatige intelligentie voor persoonlijk welzijn.

Anders gezegd: we staan nog maar aan het begin van een onderzoeks- en ontwikkelingsgebied dat in de toekomst steeds belangrijker zal worden. En dat ons in staat zou kunnen stellen om zowel fit als gezond te blijven.

Advertisement