Hoe lang doet kauwgom erover om te verteren: duurt het echt 7 jaar?

Janine image
door Janine

24 Juni 2024

Pexels

Advertisement

Er zijn mensen die uit gewoonte kauwgom kauwen, mensen die het af en toe doen en mensen die zich niet kunnen herinneren wanneer het de laatste keer was. Hoe vaak het ook gebeurt, het kan iedereen wel eens overkomen om per ongeluk kauwgom door te slikken. Wat te doen in zulke gevallen? Je maakt je misschien zorgen, misschien denk je aan een populaire waarschuwing dat een stukje kauwgom 7 jaar in je darmen blijft. Maar wat is de waarheid? Laten we eens kijken hoe lang het duurt om kauwgom te verteren en of het echt zoveel risico's met zich meebrengt als ze zeggen.

Hoe lang duurt het om kauwgom te verteren?

Veel mensen denken dat een stukje kauwgom 7 jaar in de darm blijft door de bijzondere samenstelling van de kauwgom. Maar wat is daarvan waar? Kortgezegd: heel weinig, omdat het een bijgeloof is vanwege het feit dat kauwgom een voedingsmiddel is dat wordt gekauwd maar niet doorgeslikt. Dat gezegd hebbende, kan het echter gebeuren dat iemand per ongeluk kauwgom inslikt: hoe lang duurt het om het te verteren?

Laten we beginnen met het feit dat er geen 7 jaar voor nodig is. Onze spijsvertering bestaat uit ruwweg drie fasen - kauwen, chemische vertering en verwijdering van afvalstoffen - en dit geldt ook voor kauwgom. Het hoofdingrediënt is namelijk Arabische gom, dat zich niet aan de darmwanden vasthecht en direct aan het einde van de spijsvertering wordt uitgestoten. Kortom, begrijpen hoe lang het duurt om kauwgom te verteren is begrijpen hoe lang het duurt om welk voedsel dan ook te verteren. Zeker geen 7 jaar.

Advertisement

Wat gebeurt er als je kauwgom doorslikt?

Pexels

Het feit dat de vertering ervan net zo lang duurt als die van andere voedingsmiddelen betekent niet dat de effecten op het lichaam hetzelfde zijn. Kauwgom bestaat namelijk uit gom, smaak- en additieven, suikers of zoetstoffen en plantaardige oliën. Veel van deze ingrediënten worden, zoals we hebben gezien, normaal door het menselijk lichaam opgenomen, terwijl gom het spijsverteringsstelsel weerstaat. Hetzelfde kan ook gezegd worden voor eventuele synthetische polymeren die soms worden gebruikt in plaats van Arabische gom.

Over het algemeen zou er dus niets onaangenaams moeten gebeuren als je kauwgom doorslikt. Het is in werkelijkheid zacht en relatief klein, althans vergeleken met het spijsverteringskanaal van een volwassene, dat samen met andere afvalstoffen een uitweg uit het lichaam zal vinden. Voor kinderen en de hoeveelheid kauwgom die ze per ongeluk (of anderszins) kunnen doorslikken, is het echter anders.

Risico's na het doorslikken van kauwgom

Kauwgom doorslikken is daarom geen probleem als het zelden gebeurt en als het bij volwassenen gebeurt. Het geval van kleine kinderen is anders:

  • Kauwgom kan meer moeite hebben om door het spijsverteringsstelsel te gaan;
  • Een kind kan meer kauwgom inslikken en vaker, wat kan leiden tot maag- en darmstoornissen. Zulke gevallen vereisen onmiddellijke aandacht van de behandelende arts, maar kunnen worden voorkomen door serieuze preventie.

Het doorslikken van kauwgom veroorzaakt dus geen problemen en het duurt geen zeven jaar om het te verteren. Toch is het, zoals normaal is, essentieel om het probleem niet te onderschatten en eraan te denken om de kauwgom na een tijdje weg te gooien.

Advertisement