NASA's Perseverance rover heeft nieuwe rotsen ontdekt op Mars die nog nooit eerder zijn gezien: een valt op tussen de anderen

Janine image
door Janine

26 Juni 2024

Het vreemde, lichtgekleurde rotsblok gevonden door Perseverance op Mars

NASA's Perseverance Mars Rover/X

Advertisement

De verkenning van de bodem van Mars door NASA's Perseverance rover gaat verder: tijdens een koersverandering ontdekte het iets dat nog nooit eerder op de rode planeet was gezien.

Rotsen die nog nooit eerder op Mars zijn gezien: ze bevinden zich op Mount Washburn

De Perseverance rover op Mars

NASA/JPL-Caltech/Wikimedia commons - Public Domain

We weten nog steeds niet alles over de geologie van Mars, de rode planeet die NASA het komende decennium met de eerste menselijke bemanning hoopt te bereiken, als een nieuwe stap in de verovering van de ruimte. Ondertussen is de Perseverance rover op een missie op de rode planeet, die door het gebied te verkennen en monsters uit de grond te verzamelen waardevolle informatie kan verschaffen over de geologie van onze buurman. Na duizenden vreemde, gladde witte rotsen te hebben gevonden, heeft Perseverance nu een lichtgekleurd rotsblok ontdekt dat nog nooit eerder is gezien, te midden van een uitgestrektheid van donkere rotsen.

De ontdekking werd gedaan toen de rover door de Neretva Vallis reed, een gebied op Mars waar mogelijk sporen van een miljarden jaren oude rivier verborgen liggen. Onderweg veranderde Perseverance zijn route om moeilijkere en kronkeligere gebieden te vermijden, dus ging het richting een duinveld om naar Mount Washburn te reizen. Precies hier deed de rover zijn nieuwe ontdekking: de heuvel leek bedekt met rotsen, waarvan sommige "nog nooit eerder op Mars waren waargenomen", aldus NASA.

Advertisement

Een lichter rotsblok onderscheidt zich van andere op Mars

NASA's Perseverance Mars Rover/X

Eén van deze rotsblokken in het bijzonder is ongeveer 45,7 centimeter breed en 35,5 cm hoog en valt op omdat hij veel lichter is dan de andere, die in plaats daarvan donker van kleur zijn. “Een routewijziging op weg naar Bright Angel bracht me door een onverwacht diverse geologische speelplaats, Neretva Vallis!”, lezen we op het profiel X, voorheen Twitter, van NASA's Perseverance Mars Rover. “Dit oude rivierkanaal, dat miljarden jaren geleden het grootste deel van het water naar de Jezero-krater voerde, zit vol met intrigerende rotsblokken.”

De lichtere rots, die bijna wit lijkt, verschilt volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie van alle andere rotsen op Mars als "een klasse apart". In dit gebied ontdekte Perseverance andere lichtgekleurde rotsen die boven de grond uitstaken. Volgens de wetenschappers zijn deze rotsen mogelijk geërodeerd en naar de oppervlakte gebracht door de oude rivier of maakten ze deel uit van de sedimenten die zich op de bedding van het kanaal bevonden.

De rots Atoco Point op Mars: de samenstelling

Brad Garczynski, medeverantwoordelijke van de missie Perseverance, legde uit: "De diversiteit aan structuren en samenstellingen op Mount Washburn was een spannende ontdekking voor het team, omdat deze gesteenten geologische geschenken vertegenwoordigen die van de kraterrand en mogelijk daarbuiten zijn neergedaald. Maar tussen al deze verschillende gesteenten was er één dat echt onze aandacht trok."

Het gesteente van deze ontdekking kreeg de naam Atoco Point en de instrumenten van Perseverance ontdekten de samenstelling ervan: pyroxeen- en veldspaatmineralen, waarvan wordt aangenomen dat ze afkomstig kunnen zijn van magma dat zich in de ondergrond van Mars bevindt of dat ze uit een ander gebied van Mars komen en later door de rivier de heuvel op zijn gesleurd waar ze nu zijn gevonden. "In ieder geval gelooft het team dat hoewel Atoco de eerste van zijn soort is die ze ooit hebben gezien, het niet de laatste zal zijn”, aldus NASA.

De nieuwe rotsen werden ontdekt terwijl de rover op zoek was naar olivijn en carbonaat, in de regio die de "Margin Unit" wordt genoemd. Deze mineralen zijn in staat het geologische verleden voor lange tijd in te kapselen en zouden de aanwezigheid van verafgelegen leven op Mars op deze planeet kunnen onthullen. Als Perseverance, wiens missie het is geweest om te zoeken naar bewijs van het bestaan ​​van buitenaardse wezens sinds de aankomst in 2021, een monster verzamelt, hebben we misschien eindelijk een antwoord. NASA is op zoek naar effectieve manieren en nieuwe ideeën om deze elementen terug naar de aarde te brengen: alleen op deze manier kunnen wetenschappers ze onderzoeken en de waarheid ontdekken.

Advertisement