Slapen in een vliegtuig is volgens experts niet altijd een goede keuze

Janine image
door Janine

29 Mei 2024

Mensen in een vliegtuig wachten op het opstijgen, zodat ze veilig in slaap kunnen vallen
Advertisement

Reizen per vliegtuig is tegenwoordig een steeds wijdverspreidere gewoonte in onze samenleving. Tijdens een vlucht geven velen er de voorkeur aan om van deze tijd gebruik te maken om wat uit te rusten, bijvoorbeeld nadat ze vroeg in de ochtend wakker zijn geworden, of om wat energie op te doen. Er zijn echter momenten tijdens vliegreizen waarop het voor je eigen veiligheid het beste is om niet volledig in slaap te vallen. Dit zijn ze, en de reden.

Advertisement

Wanneer kun je het beste niet in het vliegtuig slapen?

Unsplash

Vooral bij vluchten die vroeg in de ochtend gepland staan, geven veel mensen toe aan de verleiding om aan boord van het vliegtuig te gaan, zich in de stoel te nestelen en onmiddellijk of vrijwel onmiddellijk in slaap te vallen. Je kunt echter het beste vermijden om in slaap te vallen tijdens de twee belangrijkste momenten van de vlucht: tijdens het opstijgen en tijdens de landing. Artsen zijn het erover eens dat dit geen aanbevolen praktijk is, maar waarom niet?

Slapen tijdens het opstijgen en landen kan oorklachten veroorzaken, variërend van het gevoel van verstopte oren tot oorinfecties en, in extreme gevallen, perforatie van het trommelvlies. De reden is de atmosferische druk, of beter gezegd de plotselinge verandering ervan tijdens het opstijgen of landen van een vliegtuig. Om deze reden is het belangrijk om tijdens deze twee fasen van de vlucht wakker te blijven, zodat je kleine technieken kunt toepassen waarmee je de druk in het oor onder controle kunt houden. Het is daarom raadzaam om tijdens een vlucht te slikken of je neus te snuiten als je het gevoel hebt dat je oren verstopt zijn.

Advertisement

Hoe voorkom je het gevoel van verstopte oren tijdens de vlucht?

Freepik

Zoals we al zeiden, zijn er eenvoudige trucjes om de buis van Eustachius te helpen openen. Dit is een klein kanaal dat het middenoor en de neus-keelholte met elkaar verbindt en helpt om onze interne druk op een fysiologische manier in evenwicht te houden. Tijdens het opstijgen en landen is het daarom mogelijk om dit proces te helpen:

  • gapen of slikken;
  • kauwgom kauwen;
  • de zogenaamde Valsalva manoeuvre uit te voeren, dat wil zeggen krachtig uitademen terwijl je je mond sluit en je neus dichtknijpt.

In het geval van een verkoudheid, allergie of sinusitis zijn deze voorzorgsmaatregelen nog belangrijker, omdat de luchtwegen, neus-keelholte en het oor ontstoken zijn. De buis van Eustachius kan al slecht functioneren en de plotselinge drukwisselingen bij het opstijgen en landen kunnen de situatie verergeren. In deze gevallen kunnen oordopjes worden gebruikt om de drukbalans te verbeteren of preventieve therapieën zoals cortisone sprays. Vanuit dit oogpunt kun je het beste voordat je met het vliegtuig reist contact opnemen met je huisarts voor advies.

Hoe kun je tijdens de vlucht goed slapen?

Unsplash

Nu we hebben gezien wanneer het beter is om niet te slapen, kunnen we zeggen wanneer je wel kunt slapen: tijdens de rest van de vlucht, na het opstijgen en vlak voor de landing. Ons lichaam heeft dan namelijk de tijd gehad om zich aan te passen aan de plotselinge drukveranderingen en zal meer geneigd zijn om te rusten. Om de kwaliteit van de slaap te verbeteren, kun je dus ook enkele strategieën of goede gewoonten toepassen:

  • kies een stoel bij het raam voor meer rust of een stoel aan het gangpad voor meer bewegingsvrijheid;
  • vermijd zitplaatsen in de buurt van toiletten om het lawaai van andere passagiers te verminderen;
  • draag comfortabele kleding in laagjes om je aan te passen aan temperatuurschommelingen;
  • gebruik oordopjes en oogmaskers.

Slapen in een vliegtuig kan een aangename en ontspannende ervaring zijn, zolang je een paar eenvoudige richtlijnen volgt voor zowel korte als intercontinentale vluchten. Op deze manier kun je ongemak aan je oren voorkomen en, waarom ook niet, in slaap vallen tijdens de rest van de vlucht. En op tijd wakker worden voor de landing.

Advertisement