Hoe deel je je Wi-Fi-wachtwoord op Android en iPhone: een eenvoudige en veilige methode

Janine image
door Janine

10 Mei 2024

Je Wi-Fi-wachtwoord delen is eenvoudig, maar is het ook veilig?
Advertisement

Verbinding maken met Wi-Fi is heel eenvoudig: je zoekt het netwerk en voert het juiste wachtwoord in. Er zijn echter momenten waarop je je WiFi-wachtwoord met meerdere mensen moet delen: misschien gasten, of klanten in een winkel, of zelfs in een restaurant. Om dit te doen, hoef je alleen maar het wachtwoord op een vel papier te schrijven, maar er zijn eenvoudigere en slimmere manieren om dit te doen, met behulp van smartphones en tablets. Laten we ze in detail bekijken!

Advertisement

Hoe je je WiFi-wachtwoord deelt op Android

Pexels

In plaats van een ingewikkeld wachtwoord te dicteren - misschien vol hoofdletters, kleine letters, symbolen, leestekens enzovoort - kan iedereen met een smartphone het op een eenvoudige manier delen. Vanaf de tiende versie van Android, het besturingssysteem van Google, is het namelijk mogelijk om dit binnen enkele seconden te doen.

Om je WiFi-wachtwoord op Android te delen, ga je gewoon naar de instellingen van je smartphone of tablet en ga je naar het gedeelte “Netwerk en internet” en vervolgens naar “Wi-Fi”. Afhankelijk van het apparaat kunnen beide formuleringen iets veranderen, maar de essentie is hetzelfde: je moet toegang krijgen tot de instellingen voor de internetverbinding. Dan moet je het netwerk selecteren waarmee je verbonden bent om een QR-code te genereren die je kunt scannen: omlijst de code met je camera om snel en eenvoudig verbinding te maken met hetzelfde netwerk.

Advertisement

Hoe deel je een WiFi-wachtwoord met je iPhone

Unsplash

Zoals vaak het geval is bij Apple, is het delen van wifi-wachtwoorden een zeer eenvoudige handeling, maar het werkt alleen tussen iPhones onderling. In feite maakt het merk uit Cupertino de functionaliteit beschikbaar voor iedereen met een iPhone, op voorwaarde dat alle apparaten beschikken over:

ten minste het besturingssysteem iOS 11;

ingelogd zijn op de betreffende iCloud;

de hotspot hebben uitgeschakeld en zowel WiFi als Bluetooth hebben geactiveerd.

Nu aan deze voorwaarden is voldaan, moet je op de iPhone waarmee je verbinding wilt maken naar “Instellingen” gaan en vervolgens naar “Wi-Fi”. Nu moet je het netwerk selecteren waarmee je verbinding wilt maken en het apparaat dichter bij de reeds verbonden iPhone brengen. Op dit scherm verschijnt een bericht waarin je wordt gevraagd om je WiFi-wachtwoord te delen. Selecteer "Wachtwoord delen" en vervolgens "Voltooien" om de procedure te beëindigen.

Je WiFi-wachtwoord delen is gemakkelijk, maar is het ook goed om te doen?

Pexels

Ja en nee, in die zin dat het delen via QR-codes of tussen iPhones voldoende veilig is voor beide apparaten. Toch is het altijd belangrijk om de risico's in overweging te nemen: het delen van je thuisnetwerk zonder voorzorgsmaatregelen wordt sterk afgeraden, zelfs als je alle veiligheidsmaatregelen en bescherming van het netwerk zelf in overweging neemt. Daarom is het in sommige contexten beter om een gastnetwerk aan te maken, dat een eigen naam en wachtwoord heeft en niet verbonden is met het hoofdnetwerk.

Nu is het aanmaken van een gastnetwerk en het delen van het wachtwoord niet zo eenvoudig of snel als de procedures die we net gezien hebben. Toch is het een veel veiligere methode om je thuisnetwerk te beschermen en uiteindelijk ook je gegevens.

Advertisement