De computer laten opladen zonder de stekker uit het stopcontact te halen: wel of niet? Het antwoord van de experts

Janine image
door Janine

04 Juni 2024

Advertisement

De technologie is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven en elke dag maken we uitgebreid gebruik van apparaten, waaronder computers, vooral voor ons werk. Desondanks hebben veel mensen twijfels over het opladen: kan het de hele tijd in het stopcontact blijven zitten of niet? Hier is het antwoord.

Advertisement

Kun je je computer laten opladen zonder de stekker uit het stopcontact te halen?

Freepik

Hoe elektronische apparaten, in de eerste plaats computers, moeten worden opgeladen, is voor velen nog steeds een raadsel: is het oké om ze aangesloten te laten en nooit uit het stopcontact te halen, of is het beter om ze uit het stopcontact te halen wanneer ze 100% hebben bereikt om batterijproblemen of oververhitting te voorkomen?

Veel mensen geloven dat het niet aan te raden is om de pc permanent opgeladen te laten, maar is dat echt zo? Wat is het beste om te doen? Natuurlijk is het voor iedereen die een computer bezit van belang dat deze zo lang mogelijk meegaat en dit omvat onvermijdelijk ook de gezondheid van de batterij. Er zijn verschillende elementen die de levensduur kunnen beïnvloeden, maar valt de tijd dat het apparaat is aangesloten daar ook onder?

Niet echt.

Advertisement

Wat er gebeurt als je je pc altijd laat opladen

Veel hangt af van het type computer en batterij dat je gebruikt, maar over het algemeen is het niet per se schadelijk om de oplader lang aangesloten te laten. Dit komt omdat lithium-ion en lithium-polymeer batterijen meestal niet overladen worden: wanneer de lading het maximum bereikt, schakelt de lader automatisch uit en wordt de energie omgeleid naar de computer, waardoor de batterij niet wordt aangetast. Zodra het oplaadpercentage begint te dalen, wordt de oplader weer geactiveerd om de batterij weer op het maximum te brengen, maar zonder de batterij te beschadigen.

Natuurlijk hangt veel ook af van het onderhoud van de computer en de zorg die aan de batterij zelf wordt besteed, maar in principe zou het lang aangesloten laten van de oplaadkabel de batterij op korte termijn niet moeten beschadigen. Hoe dan ook, als de pc voor 100% is opgeladen, blijft hij energie verzamelen als hij aangesloten blijft: dit kan leiden tot oververhitting van de onderdelen en mogelijk brand veroorzaken, vooral in kleine ruimtes. Bovendien is er, wat batterijen betreft, een voorzorgsmaatregel waarmee rekening moet worden gehouden.

Levensduur van de batterij van de computer: waar hangt het van af?

Freepik

Om ervoor te zorgen dat de batterij zo lang mogelijk meegaat, verdient het de voorkeur om deze niet constant tot 100%, maar tot 75% op te laden: als je de pc de hele tijd aangesloten houdt, zal dit op de lange termijn leiden tot een snellere vermindering van de lading en een lagere capaciteit van de batterij. Daarom is het beter om de stekker uit het stopcontact te halen als de computer niet wordt gebruikt.

In ieder geval heeft een computerbatterij een fysiologische levensduur, die na verloop van tijd zal afnemen door de verschillende oplaadcycli. Te hoge temperaturen boven 35° of te lage temperaturen, maar ook het te vaak loskoppelen en aansluiten van de oplader, evenals een onstabiele laadspanning met plotselinge schommelingen, dragen echter ook bij aan een verslechtering en snellere verslechtering van de batterij. Over het algemeen heeft een lithium-ion batterij een gemiddelde levensduur van drie jaar, waarna hij moet worden vervangen.

Advertisement