Moet er zout worden toegevoegd voor of nadat het water kookt? Het definitieve antwoord

Janine image
door Janine

27 Maart 2024

Moet er zout worden toegevoegd voor of nadat het water kookt? Het definitieve antwoord
Advertisement

Er is een eeuwenoud debat in de keuken dat geen oplossing lijkt te vinden: als het water in de pan ist, moet er dan zout worden toegevoegd voor of na het koken? Laten we proberen het duidelijk te maken en uit te vinden wat de beste manier is.

Advertisement

Zout toevoegen aan het water: voor of nadat het kookt?

Zout toevoegen aan het water: voor of nadat het kookt?

Freepik

Wanneer je een pasta- of aardappelgerecht bereidt, is de procedure vrij eenvoudig: je vult een pan met kraanwater en brengt dit aan de kook voordat je het voedsel toevoegt om het te koken. Drinkwater kookt rond de 100°C en hierdoor kunnen we ook eventuele aanwezige bacteriën elimineren en het dus gezonder maken. Maar de vraag die we willen beantwoorden is een andere: wanneer is het juiste moment om zout toe te voegen, om het op smaak te brengen? Voor of nadat het water kookt?

Veel hangt af van de hoeveelheid zout die we toevoegen en daar bestaan ​​verschillende meningen over: verschillende kookexperts beweren dat het strooien van het zout als het water nog niet kookt, de pannen kan aantasten, omdat de korrels zonder hitte niet snel oplossen. Doordat ze op de bodem van het nog koude water blijven liggen, kunnen ze intact blijven en na verloop van tijd kleine krasjes veroorzaken.

Advertisement

Zout in water vertraagt ​​het koken, maar hoeveel?

Dit is potentieel waar: roestvrij staal kan op de lange termijn kapot gaan, vooral als de pan groot is en het water daardoor langer nodig heeft om op te warmen, maar ook als het zout langzaam oplost, zoals zeezout. Gewoon keukenzout lost niet snel of te langzaam op, maar kan op de lange termijn toch een corrosief effect hebben: als je ervoor kiest zout toe te voegen voordat het water kookt, kun je het in beweging brengen door in de pan te roeren om de korrels te helpen oplossen.

Aan de andere kant is het onwaarschijnlijk dat een snufje zout in enkele liters water deze problemen zal veroorzaken, maar volgens sommigen is er een geldige reden om het toe te voegen als het water al kookt: als je het eerder toevoegt, wordt het kookmoment in feite vertraagd, waardoor energieverspilling ontstaat. Hoewel zout het kookpunt verhoogt, is de hoeveelheid die wordt toegevoegd aan het koken van pasta of aardappelen zo verwaarloosbaar dat deze niet zo doorslaggevend is. Het is daarentegen beter om minder water te gebruiken, zodat het sneller kookt en je bespaart op gas.

Je kunt zowel voor als na het koken zout toevoegen

Je kunt zowel voor als na het koken zout toevoegen

Curioctopus

Uiteindelijk raden de meeste chef-koks en kookboeken aan om pas zout toe te voegen nadat het water kookt, maar dit heeft niets te maken met een betere smaak.

De enige reden betreft energiebesparing, maar zoals we al zeiden, een beetje zout zal de tijd niet significant beïnvloeden. Wil je je pannen dus beschermen tegen eventuele krassen, dan kun je het beter later toevoegen. Als je echter bang bent het zout te vergeten en een smakeloos gerecht te krijgen, kun je dit beter meteen doen: dan kan het niet mis gaan.

Maar is het echt nodig om zout aan het water toe te voegen, in plaats van een snufje rechtstreeks op de maaltijden te strooien? Veel chef-koks zijn het erover eens dat het toevoegen van zout aan het water in de pan een groot verschil kan maken, waardoor gerechten smaakvoller en uitnodigender worden.

Advertisement