Is het slecht voor de batterij om de laptop de hele tijd aangesloten te laten?

Janine image
door Janine

06 Februari 2024

Is het slecht voor de batterij om de laptop de hele tijd aangesloten te laten?
Advertisement

Wanneer je met een laptop werkt, kan het gebeuren dat de batterij niet voldoende opgeladen is voor je taak. Het kan geen kwaad, zullen velen denken: je steekt de stekker van de pc in het stopcontact en werkt op die manier, dan blijft hij opgeladen. Maar is dit een onschuldige gewoonte, of is het schadelijk voor de batterij om de laptop aangesloten te laten? Het antwoord is minder voor de hand liggend dan het lijkt.

Is het schadelijk voor de batterij om de laptop aangesloten te laten?

Is het schadelijk voor de batterij om de laptop aangesloten te laten?

Unsplash

Dit is een wijdverbreide angst, niet in het minst omdat we tegenwoordig apparaten hebben waarvan de batterij niet meer kan worden verwijderd of vervangen. In sommige gevallen, misschien vanwege werk of vergeetachtigheid, laten we de laptop aangesloten op het stopcontact: weten we zeker dat dit goed is voor de batterij?

Hoewel het waar is dat de batterij van laptops niet meer kan worden verwijderd, is het ook waar dat de technologische vooruitgang rekening houdt met deze beperking. Moderne laptops bevatten tegenwoordig namelijk een controlechip die het opladen onderbreekt en schade aan de batterij voorkomt wanneer deze op het lichtnet wordt aangesloten. In de praktijk stopt het systeem met het opladen van de batterij wanneer de pc 100% lading bereikt en wordt de laptop rechtstreeks via het lichtnet van stroom voorzien. Anders gezegd: de laptop aangesloten laten op het lichtnet is niet schadelijk voor de batterij. We moeten ons eerder zorgen maken over andere factoren.

Advertisement

Wat beschadigt de batterij van een laptop?

Wat beschadigt de batterij van een laptop?

Unsplash

Wat de batterij van een laptop beschadigt, is dus niet de gewoonte om de batterij opgeladen te laten, omdat het oplaadproces stopt wanneer de batterij 100% bereikt. Er zijn echter andere slechte gewoonten die kunnen leiden tot een kortere levensduur van de batterij, bijvoorbeeld het constant gebruiken van een laptop met een bijna lege batterij. Onder de 20 procent moet de pc onmiddellijk worden opgeladen, tenzij er een noodgeval is. Kortom: voorkomen dat de batterij helemaal leeg raakt is essentieel om de totale capaciteit te behouden. Dit geldt zowel voor laptops als smartphones.

Tegelijkertijd is de temperatuur, of het nu de omgevingstemperatuur is of de temperatuur van de laptop, ook belangrijk. In het eerste geval is het gebruik van een pc in direct zonlicht of in een te warme omgeving niet goed voor de batterij of de elektronica in het algemeen. In het tweede geval kan het soms nodig zijn om de laptop te gebruiken tijdens het opladen. Vermijd indien mogelijk oververhitting.

Hoe verleng je de levensduur van de batterij van de laptop

Hoe verleng je de levensduur van de batterij van de laptop

Unsplash

Zoals we al zeiden, is het niet mogelijk om de batterij van een laptop over te laden door deze aangesloten te laten op het lichtnet. Maar tegelijkertijd is het bereiken van 100% lading niet altijd de beste oplossing voor de levensduur van de batterij. Meestal wordt dit laatste uitgedrukt in oplaadcycli, oftewel een indicatie van een volledige oplading.

Vanuit dit oogpunt betekent het opladen van de laptop tot 100% dat de oplaadcycli die door de fabrikant worden meegedeeld, worden bereikt. Als je de batterij daarentegen slechts voor 85-90% oplaadt, worden de oplaadcycli verdubbeld. In de praktijk heeft het opgeven van slechts iets meer dan 10% autonomie concrete voordelen voor het gebruik van het apparaat. Het is echter noodzakelijk om opladen en gebruik bij hoge temperaturen te vermijden, evenals langdurig gebruik met een lading van minder dan 20%. Dit zijn kleine maatregelen die het verschil maken tussen een computer die slechts een paar jaar meegaat en een computer die met een veel grotere en langer meegaande batterij nog veel meer aankan.

Advertisement