Als je trage en onbetrouwbare wifi hebt dan kan dat komen door de dingen die je thuis hebt staan

Skip

09 September 2023

Als je trage en onbetrouwbare wifi hebt dan kan dat komen door de dingen die je thuis hebt staan
Advertisement

Wifi is een technologie die iedereen nu in huis heeft. We kunnen het internet op dankzij een signaal dat van de router door de woning gaat tot bij je apparaten die het kunnen oppikken.

Het probleem is dat het mogelijk niet zo goed werkt als dat zou kunnen, waardoor er dus flink wat snelheidsverlies plaatsvindt tijdens het surfen. Het signaal kan worden geblokkeerd of ten minste afgezwakt door een aantal dingen. Kom erachter om welke dingen het gaat en welke dingen je kan doen om het signaal te verbeteren.

via Signalboosters

Advertisement

Trage wifi en hoge ping

Trage wifi en hoge ping

DCStudio/ Freepik - Not the actual photo

Verbing maken met wifi thuis wordt, zoals eerder gezegd, mogelijk gemaakt door een router of een modem die is verbonden met een telefoonlijn of het stroomnet. Er zijn talloze redenen waarom het wifisignaal zwak kan zijn, waardoor het traag wordt en je hoge latentie hebt.

Cruciaal hierin is de afstand die er bestaat tot de router. Als deze te ver weg is van het apparaat waar het draadloos verbinding mee moet maken dan kan het signaal zwak zijn of zelfs helemaal afwezig. Het advies is om de modem/router op een hoog punt in huis te plaatsen en waar mogelijk op zo'n manier dat de afstand tussen alle kamers waar je bereik wilt hebben gelijk is. Maar we keren weer even terug naar het eigenlijke onderwerp.

Het wifisignaal thuis kan het meest worden verstoord door het meubilair! Kasten met dikke wanden, propvolle boekenkasten kunnen een obstakel vormen voor het wifisignaal en het verzwakken. Ook gewapend of sowieso redelijk dik beton kunnen het signaal ook verzwakken. Voor zulk soort situaties adviseren we je repeaters aan te schaffen die je in huis kan neerzetten om je signaal te versterken. Maar er is nog iets waarvan je nooit zou vermoeden dat dit voor vertragingen en verstoringen zorgt.

Advertisement

Trucs om je wifisignaal te verbeteren

Trucs om je wifisignaal te verbeteren

pixabay

Een spiegel! Ja dat lees je goed: spiegels, en zeker als ze groot zijn, kunnen het wifisignaal aanzienlijk verzwakken. In een spiegel is namelijk een dunne laag metaal verwerkt die het signaal kan verstoren. Wat kan nog meer problemen geven met het wifisignaal?

Met name elektronische apparaten. Denk hierbij aan draadloze huistelefoons, magnetrons of andere wifi-routers in de omgeving. Controleer in dit geval op welk kanaal je router/modem zit en kijk dan hoeveel mensen op datzelfde kanaal zitten. Is dit inderdaad het geval dan moet je op een wifikanaal gaan zitten waar het minder druk is.

Tot slot is het belangrijk dat de firmware van de router is bijgewerkt tot de nieuwste versie. Door dit soort updates kunnen de prestaties van de router erop vooruitgaan, ook "de kracht" van het wifisignaal. Dankzij deze kleine, maar handige dingetjes waar je op moet letten wordt internetten weer een fijne en rustige belevenis.

Advertisement