Oma weet raad met... zout, als je dit op schuursponsjes doet dan zal je dat straks blijven doen

door Skip

09 September 2023

Oma weet raad met... zout, als je dit op schuursponsjes doet dan zal je dat straks blijven doen
Advertisement

Oma weet raad. Het is een kreet die je wel vaker hoort, maar waar doel je eigenlijk op wanneer je het zegt? Al die thuisgemaakte middeltjes die extreem simpel zijn, zijn gemaakt van natuurproducten. Niet van chemische producten. Soms worden deze producten om gezondheidsredenen gebruikt, soms voor schoonmaken. Dit laatste is van fundamenteel belang in een huis, in de keuken, een van die plekken waar het moet glimmen en er geen vieze geuren vandaan mogen komen. Hier moet alles echt extreem schoon zijn, want als je gasten hebt dan kan je hen toch niet iets voorschotelen op vieze borden en dergelijke?

Het eerste ding wat daarom dus altijd schoon moet zijn is het sponsje wat je gebruikt om de vaat mee af te wassen. Wat is precies de link tussen zout en keukensponsjes?

via https://lifehacker.com/use-salt-to-revive-your-kitchen-sponge-1850641897

Advertisement

Waarom zout strooien over keukensponsjes?

Waarom zout strooien over keukensponsjes?

Old Photo Profile/Flickr

Zout is niet alleen te gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen maar kan ook op andere terreinen worden gebruikt. Wellicht weet niet iedereen dat zout heel bruikbaar kan zijn wanneer je het huis wil schoonmaken en ontsmetten. Dit besef kan je echt wat mee, want je kan het verschil ook gaan merken in je portemonnee, want in tegenstelling tot reinigingsmiddelen kost zout erg weinig. Bovendien is het altijd beter om zo min mogelijk chemische producten te gebruiken.

Advertisement
Pexels

Pexels

Zout kan dus op talloze manieren worden gebruikt, maar waarom zou je het op een sponsje doen? Het antwoord is erg simpel. Zout heeft namelijk een ontsmettende werking en daardoor wordt het mogelijk om alle bacteriën weg te krijgen. Dit antibacteriële effect kan ook helpen bij het behandelen van huidontstekingen.

Hoe kan je zout gebruiken om sponsjes mee te desinfecteren?

Hoe je deze truc toepast

Hoe je deze truc toepast

Curioctopus

Hiermee aan de slag gaan is erg simpel. Je hebt water nodig, zout en een kommetje. Vul dit met warm water. Dan moet je het zout in het water doen en roeren totdat het zout is opgelost. Daarna dompel je het sponsje hierin onder en laat je het zo 30 minuten weken. Als deze tijd eenmaal is verstreken, wring dan het sponsje uit en laat drogen.

Deze praktische geïmproviseerde oplossing kan je niet alleen voor sponsjes gebruiken maar ook met tafellakens, doeken waar je de vloer mee schoonmaakt, poetslappen en zelfs een bezem. De stappen zijn dan nog steeds hetzelfde. Eenmaal klaar dan houd je schone en ontsmette producten over. Als deze eenmaal droog zijn, dan kan je ze gebruiken om het hele huis weer glimmend te krijgen.

Tegenwoordig grijpen voor alle mogelijke situaties naar chemische producten, terwijl vroeger juist van alledaagse natuurproducten en de bijbehorende werking werd geprofiteerd. Een simpel mengsel van zout kan bijvoorbeeld helpen bij de afwas, maar ook in talloze ander situaties.

Wist jij dat zout ook deze ontsmettende functie had?

Advertisement