Heb je ooit kraanwater gedronken in een vliegtuig? Dit is waarom je het beter kunt vermijden

Janine image
door Janine

09 Mei 2024

Advertisement

In een vliegtuig wordt alles onderworpen aan strenge controle: de staat van de motoren, de kwaliteit van de binnenlucht, de cabinedruk, enzovoort. Je zou dus denken dat iets soortgelijks ook gezegd zou kunnen worden voor het water uit de kraan van het toilet, toch? Nou, niet echt: dat water is niet goed voor het lessen van de dorst, en in sommige gevallen is het ook niet aan te raden om warme dranken te bestellen aan boord. Maar waarom?

Advertisement

Waarom is het af te raden om water in vliegtuigtoiletten te drinken?

Paolo Rosa/Flickr - CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Er zijn verschillende redenen die iemand ertoe kunnen aanzetten kraanwater te drinken op het toilet van een vliegtuig. Misschien ben je gedreven door het verlangen naar ecologische besparingen, misschien denkt u dat alles gecontroleerd wordt en daardoor het water schoon is, misschien ben je thuis gewend om uit de kraan te drinken. Wat de reden ook is: het is absoluut niet aan te raden om water uit de kraan in een vliegtuig te drinken. Gezond verstand kan ons dit vertellen, maar voor de meer sceptische mensen is er ook een onderzoek naar de waterkwaliteit uitgevoerd in 2019.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd op het water en de bijbehorende reservoirs van verschillende luchtvaartmaatschappijen, ontdekte een merkbare aanwezigheid van schadelijke micro-organismen. Het gaat namelijk om water dat is opgeslagen in reservoirs die vaak niet worden onderworpen aan strenge controles. Tegelijkertijd worden de reservoirs zelf niet vaak schoongemaakt en ontsmet, dus het is altijd beter om je geluk niet te beproeven door uit een kraan in het vliegtuig te drinken.

Advertisement

Handen wassen en koffie drinken: kan dat in het vliegtuig?

Unsplash

Het is niet aan te raden om water uit de kraan van een vliegtuig te drinken, en we hebben net gezien waarom. We zouden kunnen denken dat de situatie van sommige steden vergelijkbaar is: het is misschien niet aan te raden om water uit de kraan te drinken, maar het kan wel worden gebruikt om te koken en te wassen. Toch? Nou, niet helemaal.

De aanwezigheid van bacteriën zoals Escherichia coli en andere micro-organismen heeft ertoe geleid dat verschillende experts, die spraken op de Amerikaanse zender NBC, zelfs het wassen van de handen afraden. Je kunt beter de voorkeur geven aan handontsmettingsmiddelen, die veiliger zijn dan vliegtuigwater. En een soortgelijk argument kan worden aangevoerd voor koffie en al die warme dranken die direct in het vliegtuig worden bereid. De vraag die we ons moeten stellen is: welk water wordt gebruikt om ze te bereiden? Precies: het is beter om het te vermijden en misschien liever water uit een plastic fles te drinken.

Water uit vliegtuigen: kan het echt problemen veroorzaken?

davitydave/Flickr - CC BY-NC-SA 2.0 DEED

Kunnen we, afgezien van de mogelijke aanwezigheid van bacteriën, problemen krijgen als we besluiten vliegtuigwater te drinken? Cedric Spak, een expert aan het Baylor University Medical Center, is niet zo alarmistisch. Volgens Spak is zelfs water uit normale huishoudelijke kranen niet helemaal schoon, dus kan het drinken van koffie in een vliegtuig niet zo veel kwaad. Dezelfde arts raadt het echter af voor mensen die geen sterk immuunsysteem hebben. Hetzelfde geldt voor het gebruik van vliegtuigwater om een babyflesje te vullen: absoluut af te raden. 

Concluderend is het misschien beter om het risico op problemen helemaal te vermijden en vliegtuigwater alleen te gebruiken voor het hoognodige. Om je handen te wassen volstaat een ontsmettingsmiddel, terwijl je voor drinken beter water uit een plastic fles kunt gebruiken. En koffie? Helaas zou je dat moeten opgeven: die kun je drinken zodra je bent geland.

Advertisement