Veel mensen hebben de afgelopen dagen deze foto gezien, maar een belangrijk detail is niemand opgevallen

door Skip

23 April 2018

Veel mensen hebben de afgelopen dagen deze foto gezien, maar een belangrijk detail is niemand opgevallen
Advertisement

Ondanks dat veel mensen er bang voor zijn, is het vliegtuig een van de veiligste manieren om te reizen. Er komen elk jaar 0,006 mensen om vergeleken met de tientallen doden door auto-ongelukken en honderden door motorongelukken. Dat betekent echter niet dat er in het vliegtuig geen ernstige of minder ernstige ongelukken kunnen gebeuren. Als er zoiets gebeurt, dan moet je weten wat je moet doen. Daar zijn die instructies voor die door het vliegtuigpersoneel worden gegeven vlak voor elk vertrek. Maar als we kijken naar wat er een paar dagen geleden is gebeurd op een Amerikaanse lijnvlucht, lijken die instructies niet goed genoeg te wezen of hebben ze niet voldoende aandacht en nemen de passagiers deze niet serieus genoeg.

Advertisement

De vlucht die vertrok uit New York naar Dallas moest een noodlanding maken nadat een van de motoren was ontploft, waardoor er een barst kwam in een van de raampjes.

Het ongeluk veroorzaakte een slachtoffer, een vrouw die in de passagierstoel zat, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn. Een van de passagiers aan boord van de Boeing 737-700 met pech had namelijk enkele foto's gemaakt van de momenten erna en dan wordt duidelijk waarom. Op de foto's is te zien hoe veel mensen de zuurstofmaskers dragen die snel uit de panelen boven het hoofd naar beneden kwamen. Zij waren duidelijk bang en bezig om vrienden en familie te waarschuwen met hun smartphone en foto's te maken... maar draagt geen van deze mensen op de juiste manier hun zuurstofmasker.

Waren ze afgeleid? In paniek? Luisterden ze slechts half naar de aanwijzingen van het personeel? Wat de oorzaak ook moge zijn, feit blijft dat er veel meer slachtoffers hadden kunnen vallen.

Zoals is te lezen op de site van de AOPA (Vereniging van piloten en vliegtuigbezitters), zijn de maskers bedoeld om het gebrek aan zuurstof op te vangen die je ervaart op grote hoogte, waar je misselijk, moe, stijf en duizelig van wordt, hoofdpijn en tintelingen van krijgt en van in de war raakt. Wanneer iemand geen masker draagt, dan brengt hij zijn leven en dat van anderen in gevaar. Hierdoor worden de reddingsoperaties die nodig zouden kunnen zijn, vertraagd.

Verder kom je ook op de site te weten dat zuurstofgebrek niet het eigenlijke probleem is (zuurstof blijft constant tot op 2000 meter hoogte), maar juist dat door de lage luchtdruk het moeilijker is om te ademen en er dus moeilijker zuurstof in het bloed kan komen.

Advertisement

Op de foto's die zijn gemaakt aan boord is te zien dat het masker alleen over hun mond zit en niet ook over hun neus.

Vliegtuigexpert Bobby Laurie heeft dit detail onder de aandacht gebracht in een bericht op Twitter. Als passagiers dit zo doen dan krijgen ze niet voldoende zuurstof binnen om de eerder beschreven problemen te voorkomen die ontstaan door zuurstofgebrek.

En toch, zoals dat in de reglementen staat van alle luchtvaartmaatschappijen, heeft het vliegtuigpersoneel uitgelegd hoe de maskers moeten worden gebruikt, wat we hier voor de volledigheid neerzetten.

  • Indien nodig zullen de zuurstofmaskers uit het plafond boven u naar beneden vallen. Om de zuurstoftoevoer op gang te brengen, trekt u het masker naar zich toe totdat de plastic buis is opgerekt. Plaats het masker over neus en mond en adem normaal.
  • Bevestig het masker met de elastieken hoofdband. Ondanks dat de zuurstof vloeit is het mogelijk dat het plastic reservoir zich niet vult. Blijf het masker dragen zolang u geen andere instructies krijgt van het cabinepersoneel. Als u met kinderen reist of iemand die hulp nodig heeft, zet eerst uw eigen masker op voordat u anderen kunt helpen.

Helaas komt het vaak voor dat er niet zo'n interesse is in wat er gezegd wordt voor het opstijgen, en zijn we er zeker van dat alles wel gladjes zal verlopen en dat de veiligheidsvoorzieningen helemaal niet nodig zullen zijn. Dit betekent echter dat er uitgegaan wordt van een garantie die niemand ooit kan geven, zelfs niet aan boord van het veiligste vervoermiddel ter wereld.

Bronnen:

Advertisement