Engeland werden augmented reality brillen aangeboden in bejaardentehuizen

Janine image
door Janine

06 Mei 2024

Een oudere man draagt een virtual reality headset om de oceaan te zien
Advertisement

Kun je op elke leeftijd de ervaring hebben om rechtstreeks vanuit een bejaardentehuis in de diepten van de oceaan te turen? Een project maakte het mogelijk, hier lees je hoe.

Advertisement

Het virtual reality project om de oceaan te bewonderen

De oude bewoonster van een bejaardentehuis bewondert de oceaan met virtual reality

Ocean Conservation Trust

Niet iedereen heeft de kans om te gaan duiken om te ontdekken wat er onder de oceaanbodem ligt, zeker niet de bewoners van een bejaardentehuis of oudere ziekenhuispatiënten. Het team van Ocean Conservation Trust, een liefdadigheidsorganisatie van het National Marine Aquarium, heeft aan hen gedacht.

Hoe? Door ze een virtuele ervaring te geven met vizieren waarmee ze een “duik” in het water kunnen nemen en een glimp kunnen opvangen van het leven onder de oppervlakte.

In de centra in het Engelse Devon en Cornwall werden de bewoners getrakteerd op een ongewone ervaring die bedoeld was voor hun emotionele welzijn, maar ook om bewustzijn te verspreiden over het belang van het beschermen van het mariene milieu.

Velen vonden het geweldig om de wonderen onder water te zien, van kleurrijke vissen tot actieve duikers. De vizieren tonen zowel de binnenkant van het aquarium als de koraalriffen van onze planeet, maar ook de zee rond Plymouth.

Advertisement

De oceaan bij je thuis: een meeslepende ervaring

Het idee ontstond toen een bejaardentehuis aan het aquarium voorstelde om de bewoners de zeedieren te laten bezoeken en zo kwam het project langzaam tot leven.

Op deze manier werd de oceaan toegankelijker voor mensen dankzij virtual reality. De organisatie investeerde ongeveer tienduizend pond in nieuwe headsets voor de “immersie”-sessies en ontdekte dat deze ervaringen voor de mensen een enorm verschil maakten.

"We werkten samen met de Ocean Conservation Trust en creëerden een meeslepende virtuele realiteitsreis voor de bewoners van Leypark Court”, schreef Plymouth Community Homes.

"Deze reis stelde hen in staat om een fascinerende reis door de diepten van de oceaan te maken. De meeslepende VR-ervaring bood een interactieve verkenning van de oceaan, enkele van de baden in het National Marine Aquarium in Plymouth en de levendige mariene ecosystemen." Het doel is om "bewoners aan te moedigen om contact te maken met de oceaan en zijn bewoners. Het was een kans voor hen om de schoonheid en het wonder van de oceaan te ervaren zonder het comfort van hun eigen huis te verlaten."

De Ocean Conservation Trust brengt de oceaan naar bejaardentehuizen

Meeslepende diepzee VR-ervaring voor bewoners van Leypark Court

Plymouth Community Homes/Facebook

Veel bewoners zeiden dat ze het gevoel hadden dat ze zwommen met zeedieren en waren enthousiast. De Ocean Conservation Trust zei op zijn beurt: "Wij zijn van mening dat iedereen de kans moet krijgen om de wonderen van de oceaan te ervaren, ongeacht hun leeftijd of waar ze wonen."

Het programma “Ocean for All” is dankzij innovatieve VR-technologie gericht op “bewoners van verzorgingshuizen, ziekenhuizen en beschermde accommodaties in het hele land, die hebben geprofiteerd van dit project. We blijven dit aanbod uitbreiden om meer mensen te bereiken en op nationale schaal. Verbinding maken met de natuur is een belangrijk onderdeel van het menselijk leven. Of mensen nu in een verpleeghuis, ziekenhuis of kinderdagverblijf verblijven, ze verdienen dezelfde kans om van de oceaan te genieten als ieder ander.”

Een unieke en boeiende ervaring, die de wonderen van de zee rechtstreeks naar degenen brengt die niet de kans hebben om deze te bewonderen.

Advertisement