Het verhaal van de man die voor één nacht in een hotel in New York betaalde en er vervolgens vijf jaar bleef

Janine image
door Janine

06 Mei 2024

Advertisement

Vijf jaar lang in een hotel in New York wonen en de prijs van één nacht betalen? Dat is wat een Amerikaanse man deed, en dit is hoe hij erin slaagde.

Advertisement

De man vroeg om een ​​huurcontract van het hotel

De ingang van 8th Avenue van het Hotel New Yorker

Jim.henderson/Wikimedia commons - Public domain

Een verblijf in een hotel in New York is zeker niet goedkoop, maar toch slaagde een man erin zijn verblijf met vijf jaar te verlengen door slechts tweehonderd dollar uit te geven. Hoe? Mickey Barreto, 48 jaar oud, is de hoofdpersoon van dit merkwaardige verhaal, die erin slaagde een lokale wet met betrekking tot huisvesting in zijn voordeel uit te buiten. Het was juni 2018 toen Barreto opdook in the New Yorker Hotel in New York en precies 200 dollar en 57 cent (ongeveer 186 euro) betaalde om voor één nacht een kamer te nemen met zijn partner Matthew Hannan.

Sinds dat moment zijn er vijf jaar verstreken, zonder dat de man ook maar één dollar meer heeft betaald: Barreto heeft zijn toevlucht genomen tot een oude wet uit New York met betrekking tot de verhuur, volgens welke hotelgasten een permanent huurcontract kunnen aanvragen door permanente bewoners van het gebouw te worden. Dus de ochtend na zijn aankomst wendde de man zich tot de receptie om zijn verzoek door te geven: een huurcontract voor zes maanden.

Advertisement

Mickey Barreto verbleef vijf jaar in the New Yorker Hotel

Op dat punt weigerde de manager van het New Yorker Hotel het verzoek en nodigde hem uit om de kamer zoals gepland vòòr de middag te verlaten. Geconfronteerd met deze weigering wendde Barreto zich tot de Housing Court van New York City en diende een klacht in tegen het hotel, waarin hij niet naliet de wetten en verordeningen van de stad te vermelden, evenals een rechtszaak die vergelijkbaar was met de zijne, en hij slaagde erin te krijgen wat hij wilde.

Na zijn verhuizing uit Los Angeles kwam Berreto via zijn partner te weten dat er een “maas in de wet” was waardoor mensen die eenpersoonskamers bewoonden in gebouwen van vóór 1969 een dergelijk huurcontract konden aanvragen: omdat hij een kamer in het hotel had aangevraagd, was hij een legitieme huurder en hij kon dit bewijzen. Hij was hier echter niet tevreden mee: op een gegeven moment besloot hij valse documenten in te dienen om het eigendom op te eisen van het hele hotel met 1000 kamers, gebouwd in 1930 en gelegen in het centrum van Manhattan, terwijl hij ook probeerde de huur in rekening te brengen aan een andere gast.

Maar uiteindelijk werd zijn plan ontmaskerd.

Barreto, de valse eigendomsbewijzen van het hotel

New Yorker Hotel 's nachts van buitenaf gezien

The New Yorker Hotel/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Toen de politie voor hem verscheen, verklaarde Barreto zelfs verrast te zijn. Herinnerend aan het verzoek om huur in het New York Hotel, waar hij later uit werd gezet, zei de man: "Ik ben de volgende dag naar de rechtbank gegaan. De rechter heeft mijn verzoek afgewezen. Ik ben in beroep gegaan bij het Hooggerechtshof en heb gewonnen." Blijkbaar waren de advocaten van de hoteleigenaren op een cruciaal moment in de zaak afwezig en zorgde dit voor een succesvolle uitkomst in zijn voordeel.

Barreto verbleef dus gratis in het hotel tot juli 2023, omdat hij geen huurcontract had gekregen en niet uit het gebouw verwijderd kon worden. In 2019 ging hij echter te ver door een valse akte te uploaden naar het ACRIS-stadsregister van het ministerie van Financiën en zo het hele gebouw op te eisen, dat in werkelijkheid sinds 1976 toebehoort aan de Association of the Holy Spirit for the Unification of World Christianity. 

Nadat hij had geprobeerd huur te eisen van een van de klanten van het hotel en het gebouw op zijn naam had geregistreerd bij het New York Department of Environmental Protection, werd hij aangeklaagd door de Unification Church en uiteindelijk schuldig bevonden.

Advertisement