Kippenbouillon: is het echt een effectief middel tegen verkoudheid en griep?

Janine image
door Janine

03 November 2023

Kippenbouillon: is het echt een effectief middel tegen verkoudheid en griep?
Advertisement

We kennen allemaal kippenbouillon, die traditioneel wordt geconsumeerd als we verkouden zijn of griep hebben. Maar waarom wordt deze voedselbereiding als genezend beschouwd? En is dat echt zo?

Advertisement

Kippenbouillon tegen verkoudheid: een eeuwenoude traditie

Kippenbouillon tegen verkoudheid: een eeuwenoude traditie

Pexels

Toen we klein waren, maar ook als volwassene en om onze kinderen zich beter te laten voelen, hebben we een smakelijk en tegelijkertijd nuttig gerecht bereid en gegeten: we hebben het over kippenbouillon, een eeuwenoud recept waarvan wordt aangenomen dat het geschikt is voor periodes waarin we de klassieke griepsymptomen voelen. Dit gerecht is niet alleen lekker, maar blijkbaar helpt het ons ook om verkoudheid en gerelateerde symptomen onder controle te houden. Maar wanneer ontstond deze gewoonte en waarom?

Al meer dan achthonderd jaar geleden stelde de arts en filosoof Moses Maimoindes het aan zijn patiënten voor en in de eeuwen daarna is deze traditie gebleven. De moderne wetenschap heeft in feite bevestigd dat kippenbouillon nuttiger is dan andere warme vloeistoffen om de effecten van verkoudheid tegen te gaan. Veel mensen gaan zelfs vandaag nog met een dekentje op de bank zitten, met een voorraad zakdoeken bij de hand en een kop kippensoep op schoot, vaak aanbevolen door hun arts.

Maar heeft het echt genezende krachten tegen het rhinovirus?

Advertisement

De ware kracht van kippenbouillon tegen verkoudheid: zo maak je het klaar

De ware kracht van kippenbouillon tegen verkoudheid: zo maak je het klaar

Pexels

Deze heerlijke bouillon kan onze verkoudheid niet genezen, maar kan ons wel helpen de symptomen te verlichten en het genezingsproces te versnellen. Kip bevat in feite een aminozuur, cysteïne, dat het oplossen van secreties bevordert, om nog maar te zwijgen van het feit dat we tijdens de griep de neiging hebben om veel elektrolyten te verliezen, zoals magnesium, kalium en natrium, die dit voedsel ons terug kan geven. Maar hoe maak je kippenbouillon? Er zijn talloze recepten en variaties, maar slechts een paar ingrediënten zijn voldoende om het effectief en heel lekker te maken:

  • Kip: bevat eiwitten die gunstig zijn voor het lichaam en het immuunsysteem ondersteunen
  • Bouillon: kies er een die rijk is aan mineralen, vitamines en kleine hoeveelheden vet. Naast dat het je rehydrateert, helpt het ook de bovenste luchtwegen vrij te maken door het slijm af te voeren.
  • Ui, wortels, pastinaak en selderij: groenten die vitamine C en A bevatten, worden meestal aan de bouillon toegevoegd, die het immuunsysteem helpen versterken en het verdwijnen van verkoudheid versnellen.
  • Noedels: dit is een soort ongezuurde en licht verteerbare pasta, die een bepaalde hoeveelheid koolhydraten bevat, nuttig om een ​​verzadigingsgevoel te geven en ons de nodige energie te garanderen als we geen zin hebben om te eten.
  • Knoflook: antiviraal en antibacterieel
  • Kruiden: de toevoeging van kruiden en specerijen is niet doorslaggevend, maar het verwerken van laurierblaadjes, tijm of peterselie in het gerecht maakt het smaakvoller en rijker aan antioxidanten. Cayennepeper en gember helpen ook de congestie te verminderen dankzij hun pittige effect.

Giet ter voorbereiding 2,5 liter koud water in een pan en voeg tien gesneden wortels, vijf gehalveerde pastinaken, twee in blokjes gesneden knolselderij, drie stengels bleekselderij, een hele ui en tien teentjes knoflook toe. Om de kip toe te voegen, kun je vijf of zes bouillonblokjes gebruiken die je gemakkelijk in elke supermarkt kunt vinden, zonder direct een hele kip te koken. Nu kun je het gerecht op smaak brengen met peper of wat kruiden en op een laag vuur ongeveer 45 minuten verwarmen.

De gunstige effecten van kippenbouillon en ander voedsel tijdens verkoudheid

De gunstige effecten van kippenbouillon en ander voedsel tijdens verkoudheid

Freepik

Nadat je je kippensoep hebt gemaakt, moet je deze een week lang minstens één keer per dag eten. Uit onderzoek blijkt dat "kippensoep lange tijd werd beschouwd als een remedie tegen symptomatische infecties van de bovenste luchtwegen. Aangezien de klinische gelijkenis van de verschillende infectieuze processen die verkoudheid kunnen veroorzaken waarschijnlijk te wijten is aan een ontstekingsreactie, zou het effect van kippensoep bij het verzachten van ontstekingen de bewezen voordelen ervan kunnen verklaren. De huidige studie suggereert dat het een aantal stoffen kan bevatten met een gunstige medicinale werking. Een mild ontstekingsremmend effect kan een mechanisme zijn waarmee soep symptomatische infecties van de bovenste luchtwegen kan verminderen."

Bovendien kan het eten van kippenbouillon je ook helpen verlichting te vinden van een verstopte neus, dankzij de hete dampen die uit het gerecht komen, en heeft het een verzachtend effect op de keel. Houd er echter rekening mee dat soep, omdat het rijk is aan natrium, met mate moet worden geconsumeerd en niet de eerste bron van hydratatie mag zijn tijdens verkoudheid en griep. Om bij te dragen aan de genezing kun je in deze perioden ook het volgende in je dieet opnemen:

Suikervrije granen: ze leveren koolhydraten die energie geven en licht verteerbaar zijn

Yoghurt: probiotica en eiwitten helpen het immuunsysteem

Vers fruit: een uitstekende bron van antioxidanten, vezels en vitamine C

Thee: een warme, hydraterende drank helpt de neus en keel te ontlasten en een branderig gevoel te verzachten

Smoothies: vers fruit en melk kunnen een maaltijd vervangen, waardoor het lichaam voldoende wordt gehydrateerd.

Neem jij meestal je toevlucht tot kippenbouillon als je verkouden bent of geef je de voorkeur aan andere remedies?

Advertisement