Wat is micellair water en hoe werkt het? Alle geheimen van dit "speciale" product

Janine image
door Janine

22 Februari 2024

Wat is micellair water en hoe werkt het? Alle geheimen van dit "speciale" product
Advertisement

Heb je ooit gehoord van micellair water? Het is een innovatief product dat onmisbaar is geworden in veel schoonheidsroutines: hier lees je waarom, hoe het werkt en hoe je het zelf kunt maken.

Advertisement

Micellair water, bondgenoot van de schoonheidsroutine

Micellair water, bondgenoot van de schoonheidsroutine

Freepik

Er zijn veel huidverzorgingsproducten en het is gemakkelijk om te verdwalen in deze ingewikkelde wereld als je het voor de eerste keer benadert of weinig bekend bent met de schoonheidssector: ook de nieuwe producten evolueren voortdurend en het is gemakkelijk om de weg kwijt te raken. Laten we beginnen met te zeggen dat een perfecte schoonheidsroutine essentiële stappen omvat, die beginnen met een goede gezichtsreiniger, één of twee keer per week afgewisseld met een delicate peeling of scrub om oude cellen uit het gezicht te verwijderen en de poriën te openen. Direct daarna wordt een toner aangebracht om de huid voor te bereiden op het ontvangen van het serum of de dag/nachtcrème en kun je doorgaan met de make-up.

Experts raden aan om overdag het hele jaar door een zonnebrandcrème met een hoge factor te gebruiken om de huid te beschermen tegen UV-stralen, de beste bondgenoot tegen vroegtijdige huidveroudering! Maar wat moeten we doen wanneer het tijd is om make-up te verwijderen? Op dit punt zijn de oplossingen verschillend, variërend van de klassieke reinigingsmelk tot make-upreinigingsdoekjes tot het modernere micellaire water.

Advertisement

Hoe micellair water op de huid werkt

Hoe micellair water op de huid werkt

Pexels

Als je het ooit in de schappen van een winkel hebt gezien of hebt gebruikt, zul je gemerkt hebben dat de kleur bijna altijd transparant is: dit betekent niet dat het, zoals de naam zelf suggereert, uitsluitend uit water bestaat, maar het bevat andere speciale ingrediënten: precies, de micellen, kleine oliedeeltjes die op het water blijven drijven en die, wanneer ze op het gezicht worden aangebracht, zich binden aan de vetdeeltjes van de huid en onzuiverheden opvangen.

Door een kleine hoeveelheid op een wattenschijfje te gieten en zachtjes over je gezicht te wrijven, worden zowel make-up als resterend vuil en overtollig talg effectief verwijderd, terwijl het water en andere toegevoegde extracten de huid diep hydrateren. Er zijn veel soorten micellair water op de markt, waarvan de oorsprong Frans is, geschikt voor elke huid en behoefte, van droog tot vet, gevoelig of onzuiver. Zelf maken is echter heel eenvoudig, dankzij de eenvoud van de formulering.

Hoe je zelf micellair water maakt

Hoe je zelf micellair water maakt

Freepik

Er zijn verschillende recepten om je eigen zelfgemaakte micellaire water te maken, vrij van chemische conserveringsmiddelen en met de natuurlijke ingrediënten die jij kiest. Degenen met een vette en voor acne gevoelige huid willen misschien liever geen oliën toevoegen, die in veel gevallen comedogeen zijn, wat betekent dat ze de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken.

Hier is een voorbeeld van doe-het-zelf micellair water, dat je kunt aanpassen aan jouw voorkeuren:

  • 100 ml warm gedestilleerd water;
  • Een kwart theelepel vloeibare zeep;
  • Een puntje van een theelepel lecithine, vloeibaar of korrels;
  • Een kwart theelepel vloeibare plantaardige glycerine;

Als je een olie wilt toevoegen, neem dan een kwart theelepel jojoba of argan en een paar druppels etherische olie zoals lavendel- of tea tree olie, zuiverend en samentrekkend;

Giet het warme water in een glazen kom, voeg de ingrediënten toe en meng krachtig, waarbij de lecithine eruit wordt gefilterd. Giet alles in een donkere glazen potje met een luchtdichte afsluiting. Het gaat ongeveer een maand mee, maar bewaar het op een droge plaats, uit de buurt van licht- en warmtebronnen.

Je kunt micellair water elke dag gebruiken en het een paar seconden op je gezicht laten zitten voordat je het afspoelt (hoewel het niet essentieel is om het te verwijderen). Als je wilt, kun je dieper ingaan op alle voordelen van dit product en ons jouw mening geven!

Advertisement