Beschimmeld voedsel: geleerden vertellen ons waarom we de "schone" delen niet zouden moeten eten

Janine image
door Janine

17 November 2021

Beschimmeld voedsel: geleerden vertellen ons waarom we de "schone" delen niet zouden moeten eten
Advertisement

Wanneer zich schimmel op brood ontwikkelt, is het niet voldoende om het door de schimmel aangetaste deel te verwijderen om de rest van het brood als eetbaar te beschouwen. Sommige schimmels hebben wortels die diep kunnen gaan en voedsel beschadigen op een manier die niet te zien is, maar schadelijk is voor de gezondheid. Aangezien de kosten van dit voedsel niet bijzonder duur zijn, is het beter om geen risico's te nemen en het bij de eerste tekenen van schimmel weg te gooien.

via Healthline

Advertisement
Lynn Friedman/Flickr

Lynn Friedman/Flickr

Er zijn mensen die de dag voor de houdbaarheidsdatum eten weggooien en anderen die het een paar maanden later nog zouden consumeren. Dit is allebei overdreven, maar - als je tot de tweede groep behoort - moet je begrijpen waarom dit niet goed is. In feite zijn er velen die - wanneer ze schimmel op brood zien - het aangetaste deel er gewoon afhalen en het "gezonde" deel van het sneetje opeten. Schimmel op brood is duidelijk zichtbaar en gekleurd, dit geeft aan dat er ook een schimmel is die aanwezig is onder de oppervlakte.

Advertisement
Roger McLassus 1951/Wikimedia

Roger McLassus 1951/Wikimedia

En het is misschien niet alleen schimmel, want amoeben kunnen er hetzelfde uitzien.

Schimmel gedijt op brood vanwege de rijke organische materialen die daar worden gevonden. Suiker en koolhydraten voeden de groei van schimmelsporen. Dit is de reden waarom er binnen 5-7 dagen zichtbare schimmel begint te groeien op brood dat open ligt. De specifieke soort schimmel op brood hangt af van het type sporen dat in de omgeving aanwezig is.

De wortels van de schimmel kunnen tot diep in de kruim reiken. De overgrote meerderheid van schimmels is niet schadelijk voor de mens, maar andere zijn dat zeker, en - als je niet zeker weet waar je mee te maken hebt - kun je beter geen risico's nemen. Zoals alle soorten schimmels, kunnen "slechte" schimmels mycotoxinen afgeven, wat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie levensbedreigend kan zijn voor bepaalde mensen en in bepaalde doses.

Pxfuel

Pxfuel

De effecten van sommige door voedsel overgedragen mycotoxinen kunnen aanleiding geven tot malaise die snel optreedt na de consumptie van besmette voedselproducten. Andere mycotoxinen die in voedsel worden aangetroffen, zijn in verband gebracht met langetermijneffecten op de gezondheid. Van de honderden mycotoxinen die tot nu toe zijn geïdentificeerd, worden er een goede dozijn geobserveerd vanwege hun ernstige effecten op de menselijke gezondheid en hun aanwezigheid in voedsel.

Dus je bent gewaarschuwd. Wanneer je schimmel begint op te merken op zacht voedsel zoals brood, neem dan geen risico: gooi alles in de vuilnisbak!

Advertisement