Is het ook nodig dat we zuivel eten en drinken? Het antwoord komt van de wetenschap

Janine image
door Janine

10 November 2021

Is het ook nodig dat we zuivel eten en drinken? Het antwoord komt van de wetenschap
Advertisement

Van jongs af aan hebben grootouders en ouders ons er altijd aan herinnerd hoe belangrijk het is om veel melk te drinken. "Als je melk drinkt, word je groot en sterk", of "melk is goed voor je botten"...

Dit zijn slechts enkele van de zinnen die we ontelbare keren hebben gehoord onder het genot van een heerlijke kop warme melk. Maar zijn we er zeker van dat dit voedingsmiddel, en al zijn derivaten in het algemeen, goed zijn voor ons lichaam? De wetenschappelijke studie waarover we je gaan vertellen, heeft precies deze kwestie in twijfel getrokken, en hier willen we de antwoorden en conclusies ervan rapporteren.

via Health Harvard

Advertisement
Providence Doucet/Unsplash

Providence Doucet/Unsplash

Zijn zuivelproducten echt goed voor ons lichaam? Velen van ons zullen er ongetwijfeld al een mening over hebben, misschien bepaald door onze eigen smaak, gewoonten of wat anderen ons altijd hebben laten geloven. Volgens de algemene mentaliteit zouden melk en zuivelproducten in feite heel goed zijn voor ontwikkeling en groei.

We kunnen echter niet alleen op meningen vertrouwen: om te weten of zuivelproducten echt uitstekende bondgenoten voor ons lichaam kunnen zijn, moeten we ons tot de wetenschap wenden. Daarom heeft een team van wetenschappers besloten om dit oude concept te testen en de langetermijneffecten van zuivelproducten op ons lichaam nauwkeurig te analyseren.

Melk is op wetenschappelijk niveau een zeer interessant voedingsmiddel. De suiker waaruit het bestaat, lactose genoemd, vereist een chemische stof (enzym) genaamd lactase om het met regelmaat door de wanden van onze darmen te laten opnemen en ons bijgevolg te voorzien van de voeding die we nodig hebben. In feite produceren we als baby's allemaal genoeg enzymen om moedermelk op te nemen. Het interessante is dat dezelfde regel niet van toepassing is op alle baby's in de wereld. In populaties waar de melkconsumptie altijd historisch laag is geweest, zoals die in het Verre Oosten, stoppen de meeste kinderen de productie van enzymen die de opname van lactose bevorderen, wat in de jaren daarna een sterke intolerantie veroorzaakt.

Advertisement
Alexander Maasch/Unsplash

Alexander Maasch/Unsplash

In Europa, of in andere delen van de wereld waar de melkconsumptie altijd hoog is geweest, blijven de meeste kinderen echter voldoende enzymen produceren tot ze volwassen zijn, zodat ze melk en zijn derivaten gemakkelijk kunnen verteren. Geschat wordt dat - van degenen die vaak melk drinken - slechts 5% lactose-intolerant is.

Na talloze onderzoeken merkten de onderzoekers op dat het, net als de productie van enzymen die helpen bij de vertering van lactose op volwassen leeftijd, in feite een erfelijke genetische variatie is. Historisch gezien is melk in feite altijd een nuttige bron van eiwitten, energie, calcium, fosfaat en jodium geweest. Mensen die lactose beter konden verteren, waren over het algemeen sterker gebouwd, in staat om gezonder en evenwichtiger te leven. Het lijkt erop dat de genetische mutatie vanaf hier begon, omdat mensen die grote hoeveelheden melk konden drinken, zich meer konden voortplanten dan degenen die helemaal geen lactose verteerden.

Als je een liefhebber bent van melk, maar je hebt ontdekt dat je het gewoon niet kunt verteren, maak je geen zorgen! Dankzij geavanceerde technologieën en verwerkingsmachines zijn er tegenwoordig verschillende soorten melk op de markt, van gedeeltelijk ontroomde tot (bijna) volledig lactosevrij.

Advertisement