Cafeïne en theïne zijn hetzelfde molecuul: waarom hebben ze dan een ander effect?

Janine image
door Janine

01 Oktober 2023

Cafeïne en theïne zijn hetzelfde molecuul: waarom hebben ze dan een ander effect?
Advertisement

Thee en koffie, deze twee dranken worden altijd als verschillend en tegengesteld ervaren. Maar wat ze bevatten, namelijk cafeïne en theïne, hoewel verschillend genoemd, identificeert hetzelfde molecuul. Maar wat is dan het verschil tussen de twee? Wat zijn de effecten, de voordelen en waarom is het beter om ze in gematigde doses te consumeren? Al deze vragen zullen wij hier beantwoorden.

Verschillende namen voor hetzelfde

Verschillende namen voor hetzelfde

Jynto (talk)/Wikimedia

Zoals we al zeiden, zijn cafeïne en theïne kleurrijke manieren om het molecuul 1,3,7-trimethylxanthine te noemen, een alkaloïde met een krachtig stimulerend effect op het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem. Ondanks dit onbetwiste verband tussen de bekendste stoffen van twee van de populairste dranken, zijn de effecten op het lichaam niet hetzelfde.

Advertisement

Wat verandert er voor het organisme

Wat verandert er voor het organisme

Arek Socha/Wikimedia Commons

De manier waarop het lichaam cafeïne en theïne absorbeert en metaboliseert is heel anders, en daarom veranderen ook de effecten. In feite wordt theïne verteerd en daardoor langzamer opgenomen. Cafeïne daarentegen werkt veel sneller doordat het direct via een kop koffie in het bloed terechtkomt.

Dit verklaart waarom koffie een energieboost geeft die thee niet heeft. Deze laatste slaagt er echter in om langdurige concentratie te geven zonder de bijwerking van nervositeit.

Een andere reden voor zo’n duidelijk verschil in resultaten is de concentratie van het molecuul. Kortom, een kopje koffie bevat vier keer de dosering trimethylxanthine vergeleken met een kopje thee. Ten slotte bevat de amberkleurige drank tannines en theanine, die naast hun energetische kracht ook ontspannende eigenschappen hebben.

Tussen welzijn en verslaving

Tussen welzijn en verslaving

pxhere

Beide dranken, koffie en thee, dus cafeïne en theïne, hebben hun voordelen. Koffie moet echter met grotere voorzichtigheid worden geconsumeerd. De reden ligt uiteraard in de grotere potentie en concentratie van het molecuul. Hoe intenser de kracht, hoe sterker eventuele bijwerkingen zijn.

Met name koffie kan gemakkelijker verslaving veroorzaken. Het stoppen van het gebruik ervan veroorzaakt symptomen zoals prikkelbaarheid, energieverlies, hoofdpijn en concentratieproblemen. Gelukkig zijn dit tijdelijke ongemakken die binnen een paar dagen verdwijnen.

Het verborgen gevaar in voedingsmiddelen

Over het algemeen moeten koffie en thee hoe dan ook spaarzaam worden geconsumeerd. Sterker nog, we moeten bedenken dat dezelfde stimulerende stoffen ook in veel andere voedingsmiddelen en dranken aanwezig zijn, zelfs op een verborgen manier of zonder dat iemand het weet. Chocolade, sommige medicijnen en energiedrankjes zijn hiervan goede voorbeelden.

Daarom moet je weten wat je eet, anders loop je het risico dat je cafeïne en theïne in zeer hoge doses inneemt, zelfs zonder dat je het beseft. Opletten is noodzakelijk om je gezondheid en welzijn te behouden.

Hoeveel cafeïne of theïne zit er in thee?

Hoeveel cafeïne of theïne zit er in thee?

NuCastiel/Wikimedia Commons

Door thee te drinken, heb je meer controle over de hoeveelheid cafeïne die je consumeert: in feite bevatten niet alle soorten thee dezelfde hoeveelheid cafeïne, of theïne, hoe je het ook wilt noemen. Hier zijn de hoeveelheden cafeïne in de verschillende soorten thee:

  • Matcha: 126 mg per 100 ml
  • Zwarte thee: 37 mg per 100 ml
  • Groene thee: 31 mg per 100 ml
  • Witte thee: 27 mg per 100 ml

En de koffie? Voor een espressokoffie bedraagt ​​de hoeveelheid cafeïne ongeveer 173 mg per 100 ml. Matcha thee is dan ook de theesoort die het dichtst in de buurt komt van de hoeveelheid cafeïne in een normale espresso: gedurende de dag kun je een kop koffie of thee combineren en afwisselen om de energie op een constant niveau te houden, maar pas op dat je de aanbevolen dagelijkse dosis cafeïne, vastgesteld op 400 mg door de FDA, niet overschrijdt, maar het aantal kan variëren op basis van specifieke gezondheidsproblemen.

De informatie in dit antwoord is van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Ze vormen geen medisch advies en zijn ook geen vervanging voor advies, diagnose of behandeling door een gekwalificeerde zorgverlener.

Raadpleeg altijd een arts of een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg als je vragen of zorgen hebt over je gezondheid.

Advertisement