Dit zijn de ultrabewerkte voedingsmiddelen die je volledig uit je dieet moet schrappen: de resultaten van het 30 jaar durende onderzoek

Janine image
door Janine

10 Mei 2024

Advertisement

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn, zoals we weten, niet de beste keuze voor ons dieet, maar ook niet voor ons welzijn. Nu heeft een onderzoek echter vastgesteld welke voedingsmiddelen volledig van ons dieet moeten worden uitgesloten.

Advertisement

Ultrabewerkte voedingsmiddelen, die je uit je dieet kunt verwijderen

Freepik

Inmiddels hebben we ons neergelegd bij het idee dat de lekkerste dingen, die de grootste voldoening geven, ook de meest “gevaarlijke” zijn, niet alleen voor de lijn, maar ook voor het lichaam. Er kan in dit opzicht echter enige verwarring bestaan, naast het feit dat het van tijd tot tijd kan gebeuren dat we toegeven aan een verleiding die we onschuldig achten.

Hoe dan ook, bewustwording is de sleutel tot het organiseren van je eetstijl en een onderzoek van meer dan 30 jaar richtte zich op ultrabewerkte voedingsmiddelen en concludeerde dat een verhoogde consumptie van bepaalde producten verhoogde gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die op industrieel niveau verschillende transformatieprocessen ondergaan, wat meestal resulteert in gemakkelijke consumptie en snelle bereiding. Als ze je tijd laten besparen in de keuken, die gemakkelijke, snelle en smakelijke maaltijden vertegenwoordigen, eindigen hier voor velen van hen hun voordelen en zijn ze geenszins bondgenoten van een langdurig en probleemloos leven.

Advertisement

Langetermijneffecten van ultrabewerkt voedsel: de studie

De onderzoekers leggen uit dat niet alle ultrabewerkte voedingsmiddelen gedemoniseerd moeten worden, maar dat de resultaten van het onderzoek "ondersteuning bieden voor het beperken van de consumptie van bepaalde soorten ultrabewerkte voedingsmiddelen voor de gezondheid op de lange termijn". Deze voedingsmiddelen omvatten verpakte snacks en suikerhoudende granen en zijn vaak rijk aan kleurstoffen, smaakstoffen en verschillende additieven die geen vezels en vitaminen bevatten.

Hoewel bekend is dat de aanbevolen voedingsmiddelen andere zijn, zijn er niet veel die de langetermijneffecten onderzoeken. Dus volgden onderzoekers 74.536 Amerikaanse verpleegkundigen van 1984 tot 2018 en 39.501 mannelijke zorgverleners van 1986 tot 2018. Elk jaar hielden de deelnemers het team op de hoogte van hun conditie en eetstijl door een zeer gedetailleerde vragenlijst in te vullen.

Dit zijn de meest schadelijke ultrabewerkte voedingsmiddelen

Freepik

In de loop van vierendertig jaar stelden de onderzoekers vast dat degenen die gemiddeld drie porties per dag van ultrabewerkt voedsel consumeerden een lager algemeen risico hadden dan degenen die zeven porties per dag van hetzelfde voedsel consumeerden, met een 4% hoger risico. Natuurlijk namen de gevaren toe afhankelijk van het soort product dat werd geconsumeerd: tot de schadelijkste behoorden kant-en-klare vlees-, gevogelte- en visproducten. Op de tweede plaats kwamen kunstmatig gezoete en suikerhoudende dranken, zuiveldesserts en superbewerkte ontbijtproducten.

Volgens het team heeft de algehele kwaliteit van het dieet echter een grotere invloed op het welzijn op de lange termijn dan de consumptie van deze bewerkte voedingsmiddelen. Uiteindelijk, leggen de onderzoekers uit, hoeven niet alle sterk bewerkte voedingsmiddelen te worden geëlimineerd. Ze voegen er bovendien aan toe dat aanbevelingen over de vermindering van deze voedingsmiddelen niet mogen doen geloven dat andere producten die dat niet zijn, zoals rood vlees, onbeperkt geconsumeerd kunnen worden.

Advertisement