Japan ontwerpt de eerste ruimtelift: hij zal klaar zijn in 2050

Janine image
door Janine

25 Mei 2024

Het concept ruimtelift ontworpen door Obayashi Corporation, dat voor 2050 gebouwd moet worden
Advertisement

Tot voor kort betekende praten over een ruimtelift dat je je op sciencefictionterrein begaf. In staat zijn om naar een ruimtestation in een baan om de aarde te gaan zonder gebruik te maken van een ruimteschip lijkt iets onrealistisch, maar toch is het een steeds reëler wordende mogelijkheid. Het nieuwste bedrijf dat aan dit ambitieuze project is begonnen, is de Japanse Obayashi Corporation. Maar is het echt mogelijk om een ruimtelift te bouwen? En wanneer zal hij klaar zijn? Laten we daar samen achter komen!

Wat is een ruimtelift?

Artistieke weergave van een ruimtelift

Liftport/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Een ruimtelift is een hypothetische constructie die het aardoppervlak moet verbinden met een geostationaire baan, zo'n 36.000 kilometer boven de aarde. Dit speciale transportmiddel zou werken als een klassieke lift, met cabines die langs een lange, sterke kabel omhoog en omlaag gaan. Kortom, een ruimtelift zou mensen en goederen in de ruimte kunnen vervoeren zonder dat daar raketten en ruimtevaartuigen voor nodig zijn.

Hoewel het idee op zich niet nieuw is - een eerste vermelding dateert al uit 1895 - lijkt de aanpak van de Obayashi Corporation een concrete interesse in de realisatie van de eerste ruimtelift op aarde te bevestigen. Aan de andere kant zou zo'n constructie enorme voordelen bieden bij het transport van en naar de ruimte, maar tegelijkertijd ook aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen.

Advertisement

Het idee van Obayashi Corporation

大林組広報部/Youtube

De realisatie van een ruimtelift zou mogelijk worden gemaakt door de vooruitgang in het onderzoek naar koolstofnanobuizen, dat de kern van het project vormt. Volgens de Obayashi Corporation zou deze ruimtelift zich over ongeveer 96.000 kilometer van de aarde naar de ruimte kunnen uitstrekken en resistente kabels gebruiken om mensen en goederen naar een ruimtestation in een geostationaire baan te brengen. Op deze manier zou de omwentelingsperiode van het station gelijk zijn aan de rotatieperiode van de aarde.

Voor de bouw van de lift zijn echter verschillende stappen nodig. Eerst zouden materialen door raketten naar een lage baan om de aarde worden gestuurd, waar ze zouden worden gebruikt om een ruimtestation in elkaar te zetten dat wordt aangedreven door elektromotoren. Eenmaal klaar zou dit ruimteschip een geostationaire baan moeten bereiken om vervolgens de kabel naar de aarde te verlengen. Eenvoudig, toch?

Is een ruimtelift echt haalbaar?

大林組広報部/Youtube

Volgens Obayashi Corporation zeker wel. Het bedrijf wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw en de ruimtelift operationeel hebben voor 2050, met alle positieve gevolgen voor de kosten van ruimtevaart, koolstofuitstoot en het transport van mensen en goederen.

Kortom, vandaag de dag wil het idee van een ruimtelift meer dan ooit breken met science fiction en onze dagelijkse realiteit binnendringen. In theorie is dit een haalbaar project, maar het vergt een gecoördineerde internationale inspanning. Velen zien het project wellicht als slechts een poging van de mens om het bereik van zijn doelstellingen uit te breiden naar de ruimte, duizenden kilometers voorbij het Internationale Ruimtestation. En dit behoort zeker ook tot de doelstellingen van de Obayashi Corporation, maar dat niet alleen. Het is ook een poging om iets werkelijkheid te laten worden wat tot voor kort alleen een verbeelding was. Een toekomstige realiteit, zeker, maar een concrete en tastbare realiteit.

Advertisement