De genen van klasgenoten kunnen onze gezondheid op volwassen leeftijd beïnvloeden: het onderzoek

Janine image
door Janine

26 September 2024

Freepik

Advertisement

Ervaringen en avonturen met schoolvrienden zullen tot de mooiste herinneringen behoren, maar er is meer: ​​volgens een onderzoek zouden hun genen onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Dit is hoe.

Klasgenoten kunnen ons beïnvloeden, zelfs genetisch

Tijdens de adolescentie worden klasgenoten vaak een fundamenteel referentiepunt. De belangrijkste vriendschappen, die soms een leven lang duren, ontstaan tussen de schoolbanken, diepe banden die ontstaan uit gedeelde ervaringen tijdens deze groeifase, waarin we op zoek gaan naar onze plaats in de wereld. De vriendschappen die we in deze periode sluiten, kunnen ons hele bestaan beïnvloeden en bepalen wie we zullen worden, maar uit een onderzoek bleek dat dit nog niet alles is: de schoolkameraden die we kiezen, kunnen zelfs invloed hebben op onze gezondheid als we eenmaal volwassen zijn. Hoe?

Het baanbrekende onderzoek, dat werd uitgevoerd aan Rutgers Health in New Jersey, VS, ontdekte dat bepaalde eigenschappen van onze jonge vrienden gedeeltelijk aan ons kunnen worden doorgegeven, vooral die welke in hun genen zitten. Met andere woorden, de genetica van onze leeftijdsgenoten tijdens de adolescentie kan een sterke invloed hebben op ons welzijn op lange termijn, waaronder verschillende specifieke aandoeningen.

Advertisement

Wordt de genetische aanleg van klasgenoten de onze?

Freepik

Jessica E. Salvatore, professor in de psychiatrie aan de Rutgers Robert Wood Johnson Medical School en hoofdauteur van het onderzoek, legde uit dat de genetische aanleg van leeftijdsgenoten geassocieerd zou zijn met “het risico van een individu om dezelfde stoornissen te ontwikkelen op jongvolwassen leeftijd”, zelfs als ze niet dezelfde genetische aanleg hebben.

De wetenschappelijke tak die dit fenomeen bestudeert is nog jong en wordt social genomics genoemd. Het betreft de invloed die het genotype van een individu op een waarneembare manier kan hebben op een ander individu en om deze theorie te testen, richtten de onderzoekers zich tot een Zweedse database van 650.000 mensen die geboren zijn tussen 1980 en 1998. Ze brachten de geselecteerde individuen in kaart op basis van de school waar ze op zaten en raadpleegden vervolgens medische dossiers van dezelfde individuen toen ze eenmaal volwassen waren. Aan de hand van specifieke modellen werd gekeken of de genen van hun leeftijdsgenoten op de een of andere manier de ontwikkeling van dezelfde stoornissen met betrekking tot mentaal welzijn, stemming of bepaalde aanleg konden voorspellen.

Risico op genetische impact: tot 10 jaar na de schooltijd

Naast persoonlijke predisposities en de gezinssituatie vonden de auteurs van het onderzoek een duidelijk verband tussen de genetische predisposities van adolescenten en de ontwikkeling van dezelfde eigenschappen bij hun leeftijdsgenoten na verloop van tijd, vooral bij studenten tussen de 16 en 19 jaar. De reden voor dit verband is nog onduidelijk en verder onderzoek is nodig om het te definiëren.

“De meest voor de hand liggende verklaring waarom de genen van leeftijdsgenoten geassocieerd kunnen zijn met ons welzijn is het idee dat hun genetische aanleg hun fenotype beïnvloedt, of de waarschijnlijkheid dat leeftijdsgenoten ook getroffen worden door de stoornis,” legde Salvatore uit. “Maar in onze analyse vonden we dat de genetische predisposities van leeftijdsgenoten geassocieerd waren met de waarschijnlijkheid van de stoornis van de doelindividuen, zelfs nadat we statistisch gecontroleerd hadden of leeftijdsgenoten wel of niet getroffen waren.”

Deze risico's blijven ongeveer tien jaar na het einde van de schooltijd bestaan, daarom is het volgens de auteurs belangrijk om deze fase in de gaten te houden en deze mogelijkheden niet aan te wakkeren.

Advertisement