Wetenschappers denken de poort naar een vijfde dimensie te hebben gevonden: de ontdekking - Curioctopus.nl
x
Wetenschappers denken de poort naar…
Een asteroïde kwam rakelings langs onze planeet zonder dat iemand het heeft gemerkt Iedereen moet veganistisch eten op de bruiloft van haar broer: de eis van een vrouw

Wetenschappers denken de poort naar een vijfde dimensie te hebben gevonden: de ontdekking

05 November 2021 • Door Janine
7.328
Advertisement

Het universum is misschien veel groter dan we gewend zijn te denken. Volgens sommige theorieën kunnen er naast de driedimensionale ruimte die onze wereld vormt, andere dimensies zijn, onzichtbaar voor het blote oog, die, naast wat we weten, tegelijkertijd ook andere werelden dan de onze zouden bevatten. 

Het onderzoek waarover we je gaan vertellen, beweert in feite een element te hebben gevonden dat de donkere materie zou kunnen helpen verklaren: het is gebaseerd op de ontdekking van een deeltje dat naar een andere dimensie leidt.


Onze wereld is veel mysterieuzer en fascinerender dan veel van onze traditionele overtuigingen suggereren. Dit wordt aangetoond door de niet-materiële wetenschap, die altijd de grootste vragen van de menselijke natuur en die van het hele universum in twijfel heeft getrokken. Daarom kan elke ontdekking op dit gebied het begrip van onze eigen natuur en ons menselijk bewustzijn radicaal veranderen. Dit is een onderzoek dat bewijs kan onthullen dat grenst aan sciencefiction.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het beroemde The European Physical Journal, stellen wetenschappers Adrian Carmona, Javier Castellano Ruiz en Matthias Neubert het bestaan ​​voor van een deeltje dat kan fungeren als een portaal naar een vijfde dimensie.

Maar laten we bij het begin beginnen: wat is precies de vijfde dimensie? Laten we beginnen met wat we nu weten over dimensies. Voor wetenschappers zijn er vier bekende dimensies in ons universum. Drie die de ruimte vormen (lengte, breedte, hoogte, dus 3D) en een vierde dimensie, oftewel de tijd die (voor de huidige studies) maar in één richting lijkt te gaan.

Zoals Albert Einstein in 1905 demonstreerde met de beroemde relativiteitstheorie, zijn de concepten ruimte en tijd nauw met elkaar verbonden door de kosmische snelheidslimiet. Sindsdien weten we dat we in een universum leven met vier dimensies van ruimte-tijd, dat wil zeggen drie dimensies van ruimte (noord-zuid, oost-west, boven-onder) en één dimensie van tijd (verleden-toekomst). De wereld waarin we leven en waarvan we directe ervaring hebben, is een driedimensionale wereld. Wat betekent dit? Dat om elk punt te bereiken het voldoende is om in drie verschillende richtingen te bewegen. Als in deze werkelijkheid echter de vierde dimensie wordt opgeteld, kunnen we spreken van vierdimensionale ruimte-tijd.

Om de vijfde dimensie volledig te begrijpen, moeten we de donkere materie gaan onderzoeken, waar volgens wetenschappers het grootste deel van de massa van ons universum deel uitmaakt. Hier betreden we een nog onontdekt gebied. Omdat we het niet met onze eigen ogen kunnen zien, meten wetenschappers de effecten die de massa heeft op andere waarneembare materie.

De auteurs van deze studie beschreven het deeltje als "een mogelijke nieuwe boodschapper in de donkere sector". De zwaartekracht van deze zeer specifieke deeltjes die tot voor kort onbekend was, zou vervolgens naar een verborgen vijfde dimensie gaan die zich ook zou kunnen manifesteren in ons vierdimensionale universum, zoals de zwaartekracht die we momenteel toeschrijven aan de donkere materie.

Kortom, dit is een nieuw uitgangspunt waar wetenschappers trots op lijken te zijn, maar het werk is nog maar net begonnen. Geleerden moeten dit deeltje nu isoleren en begrijpen hoe dit de rest van het universum en - uiteindelijk - onze manier van leven kan beïnvloeden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt