Enorme asteroïde stort neer op Jupiter: beelden zichtbaar vanaf de aarde (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

23 Juni 2022

Enorme asteroïde stort neer op Jupiter: beelden zichtbaar vanaf de aarde (+ VIDEO)
Advertisement

In de ruimte zijn de verschijnselen die reacties, explosies en botsingen veroorzaken die vanaf de aarde zichtbaar zijn, continu. De ongecontroleerde reis van asteroïden, waar risicovrij, geeft aanleiding tot heldere uitbarstingen die prachtig zijn om te zien.

Een van de fenomenen die de bewoners van onze planeet konden waarnemen, vond plaats op Jupiter, toen op 15 oktober 2021 een asteroïde met een diameter tussen de 15 en 30 meter rechtstreeks op de vijfde planeet van het zonnestelsel neerstortte. Het was de helderste impact die in de afgelopen 28 jaar is geregistreerd. Laten we meer te weten komen over wat er is gebeurd.

via ArXiv

Advertisement

Sinds het laatste contact met de fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9, in juli 1994, was Jupiter geen slachtoffer meer geweest van grootschalige botsingen, tot oktober 2021, toen een enorme asteroïde op de gasplaneet neerstortte en leven gaf aan een heldere reactie zichtbaar vanaf de aarde.

Het evenement werd vereeuwigd door het Japanse onderzoeksteam van het Hakubi Center van de Universiteit van Kyoto, bijgestaan ​​door het Department of Natural Sciences van de Universiteit van Tokyo City, het Institute of Space and Astronautical Sciences (ISAS) van de Japanese Space Agency (JAXA) en het Mitaka Japan National Astronomical Observatory.

Wetenschappers konden het exacte moment van de crash vastleggen dankzij de Planetary Observation Camera for Optical Transient Surveys (PONCOTS). Het is een observatorium dat constant de grootste planeet in het zonnestelsel in de gaten houdt.

Advertisement

Wat uit het onderzoek naar voren kwam, onthulde de aanwezigheid van een ruimtevoorwerp met een diameter tussen 15 en 30 meter en een massa van 4,1 miljoen kilogram, uiteraard vóór de crash.

De reis leidde ertoe dat de asteroïde een temperatuur van 8.000 graden Celsius bereikte, waardoor een explosie ontstond die gelijk was aan die tijdens het evenement Tunguska, een term die wordt gebruikt om de gevolgen aan te duiden die zich hebben voorgedaan in een afgelegen gebied van Siberië, na de mogelijke inslag of explosie van een grote meteoriet of komeet in 1908.

Bij de inslag van de asteroïde kwam een ​​energie van meer dan 2 Megaton vrij die leven gaf aan een lichtstraal die perfect zichtbaar was vanaf onze planeet.

Geschat wordt dat dergelijke gebeurtenissen bijna jaarlijks plaatsvinden, dus 100 tot 1000 keer gewoonlijker dan op aarde.

Ben jij getuige geweest van de explosie?

Advertisement