Sommige mensen kunnen de regen ruiken voordat het komt, de wetenschap bevestigt het

Janine image
door Janine

07 Juni 2023

Sommige mensen kunnen de regen ruiken voordat het komt, de wetenschap bevestigt het
Advertisement

De geur van regen is onmiskenbaar: het natte asfalt, de vochtige vegetatie, de lucht vol druppels creëren een aroma dat velen van ons fascineert, wachtend op de terugkeer van de zon. De geur van de regenbui blijft hangen, zelfs nadat de wolken zijn verdwenen, maar is het mogelijk om het te ruiken voordat het begint te regenen? Volgens de wetenschap wel: sommige mensen nemen het waar. Laten we eens kijken hoe en waarom.

via IFL Science

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Natuurlijk ken je de karakteristieke geur van regen, maar heb je het ooit in de lucht kunnen ruiken voordat het zelfs maar uit de lucht begon te vallen? Volgens de wetenschap bezitten sommige mensen deze “kracht”. Het kan van pas komen om de plensbuien te ontwijken en van tevoren te zorgen dat je kunt schuilen, of met een paraplu naar buiten te gaan terwijl de lucht nog blauw en helder is.

De schone geur die na een onweersbui in de lucht blijft hangen, heeft een specifieke naam, "petrichor". Het is afgeleid van het Grieks, van petros (steen) en ichor, de substantie die door de aderen van de Griekse goden stroomde. De term die in 1964 door de mineralogen Isabel Joy Bear en Richard Thomas is bedacht, betekent dus grofweg "het bloed van de steen". De geur is te wijten aan een bodembacterie, die de chemische substantie geosmine afgeeft. Ons reukvermogen kan het op een verrassende manier detecteren, zelfs superieur aan het vermogen van haaien om de geur van bloed waar te nemen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Waarom trekt de geur van regen ons zo aan? In werkelijkheid produceren deze bacteriën het om organismen naar de bodem te lokken en ze naar andere plaatsen te verspreiden. Wanneer de druppels op de grond terechtkomen, kunnen ze luchtbellen vasthouden, die opzwellen en onzichtbaar ronddwalen, en de karakteristieke geur met zich meebrengen die erg sterk en wijdverspreid wordt na de regen.

Een andere geur die een sterke invloed op ons heeft, is die van chemische ozon, die een bijzonder en zoeter aroma heeft dan petrichor: het in de lucht kunnen ruiken betekent intuïtief dat er een storm op komst is, aangezien de gasbellen op de grond worden geduwd door de harde wind die aan de atmosferische gebeurtenis voorafgaat, en zo "in de neusgaten" terechtkomen.

Dit zou verklaren waarom sommigen van ons het voortijdig kunnen waarnemen en de komst van regen kunnen voorspellen: niets mystieks of mysterieus dus, maar een kwestie van een bijzonder ontwikkeld en aandachtig reukvermogen hebben.

Is jou dit ooit overkomen?

Advertisement