Wat maakt jou een saai persoon? Het antwoord komt van de wetenschap

Janine image
door Janine

29 Maart 2022

Wat maakt jou een saai persoon? Het antwoord komt van de wetenschap
Advertisement

Wat komt er in je op als je aan een saai persoon denkt? Waarschijnlijk iemand met weinig initiatief, die geen interessante onderwerpen heeft om over te praten - althans met jou - die je bij een ontmoeting beperkt tot een korte begroeting in plaats van te stoppen om te praten en die niet het minste enthousiasme uitstraalt. Kortom, als je aan zo'n persoon denkt, krijg je zin om te gapen en weg te rennen, omdat de tijd in zijn gezelschap nooit lijkt te verstrijken.

Heb je je afgevraagd waarom? Wat maakt iemand specifiek saai?

Deze studies hebben het antwoord gevonden.

via Science Alert

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het onderzoek had tot doel inzicht te krijgen in wat sommige personen nu eigenlijk saai maakt en welke gevolgen dit heeft voor de relatie met anderen.

Het team van wetenschappers, onder leiding van Wijnand Van Tilburg, onderzoeker psychologie aan de Universiteit van Essex, heeft 500 mensen betrokken bij vijf verschillende onderzoeken om hun interesses, kenmerken en hobby's te analyseren en de beroepen te identificeren die als de saaiste worden beschouwd.

De eerste twee onderzoeken vonden plaats met 463 deelnemers, die werden gevraagd een lijst met saaie vereisten te maken en deze toe te schrijven aan een activiteit. De antwoorden resulteerden in beroepen gekoppeld aan nummers: boekhouding, data-analyse, de verzekeringssector maar ook de schoonmaak. Van de interesses die in de vrije tijd worden gecultiveerd, zou volgens het onderzoek echter het minst interessant zijn: tv kijken, voor dieren zorgen, religie, slapen en wiskundige berekeningen maken.

Op de vraag "wat zijn de stereotype kenmerken van een saai persoon?" Gaf men discretie, een neiging tot klagen, een gebrek aan interesse en gevoel voor humor, een schaarse cultuur en een banale toon van de stem aan.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Studies nummer drie en vier stelden de deelnemers in plaats daarvan beschrijvingen voor van fictieve mensen die de saaie kenmerken bezaten die in de eerste studie werden geïdentificeerd: in dit geval werd saaiheid gezien als kilheid en gebrek aan competentie, kenmerken van mensen die op het sociale niveau vermeden moesten worden.

In de vijfde studie moesten de deelnemers de vraag beantwoorden "hoeveel geld zou je vragen om tijd door te brengen met stereotype saaie mensen?" beschreven in een cartoon: de bedragen die als antwoord werden gegeven waren veel hoger dan die voor de cartoons met minder saaie mensen.

Van Tilburg verklaarde: "Percepties kunnen veranderen, maar mensen zouden hun tijd niet besteden aan het praten met mensen die 'saaie' banen en hobby's hebben, maar ervoor kiezen ze te vermijden. Ze geven hen geen kans om hun ongelijk te bewijzen en deze negatieve stereotypen te doorbreken."

Geleerden vroegen zich af waarom de deelnemers saaie mensen als incompetent bestempelden: een accountant kan bijvoorbeeld saai zijn in de collectieve verbeelding, maar het ontbreekt zeker niet aan vaardigheden!

"Deze resultaten suggereren dat stereotypering als saai aanzienlijk negatieve interpersoonlijke gevolgen kan hebben", concludeert de auteur.

Advertisement