Deze NASA-video toont ons de ware proporties van de planeten in ons zonnestelsel (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

14 Mei 2022

Deze NASA-video toont ons de ware proporties van de planeten in ons zonnestelsel (+ VIDEO)
Advertisement

Hoewel we allemaal de conformatie van ons zonnestelsel kennen, blijft het “in het echt” zien voor de meesten van ons een utopie en moeten we dankzij astronomen en astronauten “tevreden” zijn met afbeeldingen en reproducties. Naast de Zon zijn er vier binnenplaneten - Mercurius, de Aarde, Venus en Mars - en vijf buitenste, verder weg gelegen planeten - Jupiter, Pluto, Saturnus, Uranus en Neptunus. Liefhebbers van het universum geven ons altijd nieuwe hulpmiddelen om het te kunnen onderzoeken, en een daarvan is op Twitter beland.

Het gaat om een animatie die op het beroemde sociale netwerk wordt gedeeld door een planetaire astronoom die ons ons zonnestelsel op schaal laat zien.

via NDTV

Advertisement

James O'Donoghue, planetaire wetenschapper van JAXA - Japan Aerospace Exploration Agency - ex NASA, plaatste een fascinerende animatie op Twitter die ons de schaal laat zien van het zonnestelsel dat we bewonen. De clip opent met Ceres, een dwergplaneet, en zoomt vervolgens achteruit om de hemellichamen geleidelijk groter te laten zien, eindigend met de majestueusiteit van de Zon in vergelijking met de planeten.

Deze animatie geeft ons een idee van de ware schaal van het zonnestelsel.

Hoewel we in numerieke termen de afmetingen van de verschillende planeten kennen, is het zien van een geanimeerde reproductie beslist anders: het stelt ons in staat om de echte afmetingen op een veel duidelijkere manier te realiseren. Als we bijvoorbeeld weten dat de diameter van de zon 109 keer groter is dan die van de aarde, kunnen we ons ongetwijfeld de grote kloof tussen de twee voorstellen, maar als we deze kunnen zien - zij het in een virtuele animatie - wordt het duidelijke verschil op een effectievere manier verduidelijkt. Er zijn ongeveer een miljoen planeten Aarde nodig om een ​​Zon samen te stellen.

Advertisement
@physicsJ/Twitter

@physicsJ/Twitter

Om de wetenschappelijke numerieke gegevens van ons deel van de kosmos te herinneren, heeft de aarde een breedte van 12.742 kilometer, terwijl die van Jupiter tien keer groter is, met een diameter van 139.820 kilometer. Die van de Zon daarentegen bereikt 1,39 miljoen kilometer.

De positionering van de planeten en sterren in deze animatie is veranderd, waardoor ze dichter bij elkaar zijn gebracht om zich aan te passen aan de dimensie van de film.

De video duurt 45 seconden en is echt de moeite waard om te bekijken: je wilt het vaker bekijken, want het is echt indrukwekkend.

Het is beschikbaar op YouTube in een hogere definitie en er zijn verschillende video's over het zonnestelsel die ook zijn gemaakt door de astronoom James O'Donoghue.

Advertisement