Hij gaat op pad met de metaaldetector en ontdekt een oude vaas met bijna 1.300 Romeinse munten

Janine image
door Janine

03 Mei 2022

Hij gaat op pad met de metaaldetector en ontdekt een oude vaas met bijna 1.300 Romeinse munten
Advertisement

Hoeveel dingen moeten we nog te weten komen over onze geschiedenis? Waarschijnlijk veel, zoals blijkt uit de bevindingen waar we het vaak over hebben en die ons vaak doen dromen, juist omdat ze sensationeel en tegelijkertijd bijna toevallig zijn.

De man die in Zwitserland met zijn metaaldetector op zoek ging naar kostbare voorwerpen en zich voor een echte schat bevond, zo eentje die ons in een flits terug lijkt te voeren naar tijdperken waarvan we denken dat ze voorbij zijn, maar die in werkelijkheid levend en aanwezig zijn, precies onder de grond waar we lopen. De amateuristische archeoloog stuitte namelijk op een keramieken vaas met een heel bijzondere inhoud: er zaten bijna 1.300 kostbare munten in, daterend uit de Romeinse tijd!

via BzBasel.ch

Archäologie Baselland

Archäologie Baselland

Een werkelijk sensationele ontdekking, die plaatsvod in Bubendorf, in Zwitserland. In deze stad in het kanton Basel-Landschaft, met iets meer dan 4.400 inwoners, besloot Daniel Ludin een gebied te verkennen dat volgens hem verrassingen zou kunnen verbergen. Dus nadat hij zijn vertrouwde metaaldetector had gepakt, begon hij een bosrijk gebied in de buurt van een middeleeuws kasteel te doorzoeken, en ontdekte dat hij het niet verkeerd had.

De metaaldetector begon sterke signalen uit te zenden, een duidelijk teken dat daar beneden iets wachtte om gevonden te worden. Het was voldoende om een ​​beetje te graven om erachter te komen: de grond verborg een keramische vaas met 1.290 Romeinse munten, afkomstig uit de tijd van keizer Constantijn, die regeerde van 306 tot 337 na Christus.

 

Advertisement
Archäologie Baselland

Archäologie Baselland

Het is niet moeilijk om je de verbazing voor te stellen van iemand voor een soortgelijke vondst. Het duurde even voordat Lundin zich realiseerde dat hij voor iets heel belangrijks stond. Dus nam hij onmiddellijk contact op met Archeologie Baselland, de organisatie die zich bezighoudt met oude vondsten in de omgeving van Basel. Zo hebben de archeologen de vaas en de munten op professionele wijze tevoorschijn gehaald, onder begeleiding van Lundin naar de exacte plaats waar hij ze had gevonden. Eenmaal in het laboratorium, gingen ze ze nauwkeurig analyseren en dateren.

 

Archäologie Baselland

Archäologie Baselland

Deze kostbare voorwerpen, gemaakt van een legering van koper en zilver, werden met grote waarschijnlijkheid geslagen in een periode van 332 tot 335 na Christus. Het is onduidelijk waarom ze daar werden begraven, maar experts denken dat ze mogelijk deel uitmaakten van een religieus offer. Bovendien, volgens wat Zwitserse archeologen hebben gerapporteerd, zou het bedrag overeenkomen met ongeveer het dubbele van het salaris dat destijds door een legionair in een maand werd ontvangen.

 

Archäologie Baselland

Archäologie Baselland

Het is werkelijk fascinerend om je af te vragen wat de geschiedenis van dit soort objecten is en waarom ze op die specifieke plek zijn gevonden. In afwachting van meer informatie kunnen we alleen veronderstellingen doen. Een heiligdom? Een tempel? We weten het niet, maar het is zeker verbazingwekkend om te bedenken hoeveel schatten er om ons heen verborgen kunnen zijn.

 

Advertisement