In Noorwegen is een "prehistorische" ski ontdekt: hij is 1300 jaar oud en perfect bewaard gebleven - Curioctopus.nl
x
In Noorwegen is een "prehistorische"…
Stel ziet af van een dure en stressvolle bruiloft om 4 huwelijksreizen te hebben Aeroponische landbouw: de innovatieve techniek waarmee je kunt

In Noorwegen is een "prehistorische" ski ontdekt: hij is 1300 jaar oud en perfect bewaard gebleven

15 Oktober 2021 • Door Janine
1.241
Advertisement

Als we het hebben over archeologische vondsten, zijn we gewend objecten van een bepaald type te verwachten, bijvoorbeeld die behoren tot grafgiften of monumenten en gebouwen uit het verleden. Weinigen - zelfs experts - zouden verwachten... een ski op te graven!

Ja, je leest het goed: de ontdekking die plaatsvond in Noorwegen, in de buurt van de berg Digervarden, is echt ongelooflijk, niet alleen omdat het een andere ontdekking die in 2014 plaatsvond “compleet maakt”, maar ook omdat het archeologen tegenover een heel bijzonder vondst katapulteerde. Hoewel het niet de oudste "prehistorische" ski is die ooit is gevonden, is het ongetwijfeld de best bewaarde.

Juist in die streken hadden archeologen in 2014 een van de twee ski's in kwestie gevonden. De andere ontbrak dus, maar nu niet meer. Na een aantal jaren van onderzoek, is dankzij het krimpen van de ijzige oppervlakken, het paar ski's herenigd.

De terugtrekkende sneeuw en het ijs hebben jarenlang langzaam hun verborgen geheimen onthuld, en omdat ze als conserveringsmiddel voor de natuur hebben gefungeerd, hebben ze ongetwijfeld voor de uitstekende staat gezorgd waarin deze artefacten zijn gevonden.

Een nogal merkwaardig gevolg van klimaatverandering dus, dat wetenschappers helpt om licht te werpen op verschillende, tot nu toe onbekende aspecten van onze geschiedenis. Van Noord-Amerika tot Siberië, tot Scandinavië, het smelten van het ijs betekent ook dit. Noorwegen heeft in die zin een soort primaat van vondsten die op vergelijkbare manieren aan het licht zijn gekomen.

Advertisement

Na 1300 jaar kunnen deze voorlopers van de ski’s zoals we ze nu kennen eindelijk weer bij elkaar komen. Er wordt zelfs aangenomen dat ze dateren uit ongeveer 750 na Christus, een detail gedeeld door het team van het Glacier Archaeology Program en Secrets of Ice. Het waren de teams van deze programma's die het nieuws aan de wereld bekendmaakten en onthulden dat de tweede ski slechts 5 meter verwijderd was van het punt waar de eerste was gevonden.

Concreet zijn dit houten planken van respectievelijk 187 en 204 centimeter lang, in uitstekende staat van bewaring. De gevonden tweede ski heeft drie met elkaar verweven berken verbindingen, een leren riem en verschillende bevestigings-accessoires. "De ski's zijn niet identiek, maar dat moeten we ook niet verwachten - schreef archeoloog Lars Holger Pilo in een blogpost op Secrets of Ice - ze zijn handgemaakt, niet in massa geproduceerd en hebben een lange en individuele geschiedenis van slijtage en reparaties".

Ondanks deze verklaringen zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over deze objecten. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk waarom ze daar lagen, net zoals het natuurlijk niet zeker is wie ze droeg. Het lijdt echter geen twijfel dat zo'n vondst een enorme charme kan opwekken, vind je ook niet?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt